На Подолі праворадикали розтрощили вікна бару “Хвильовий” та залили приміщення сльозогінним газом

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На київському Подолі надвечір понад 15 молодиків у масках побили вікна у закладі “Хвильовий”, залили приміщення сльозогінним газом, а також розтрощили меблі на терасі. В цей момент у барі перебували відвідувачі. 

Про це ZMINA повідомив директор “Хвильового” Андрій Янковський. Відео нападу також опублікували у телеграм-каналі “Вісник подільського п*здецю”. 

На відео зафіксовано, що спочатку троє нападників, які мали при собі газові балони, а також телескопічні кийки, побили двох охоронців. Потім молодики забігли у двір бару, за ними – ще близько 15–20 людей у балаклавах і тактичному одязі.

Нападники розтрощили меблі на терасі закладу, побили вікна та залили приміщення сльозогінним газом. Молодики також намагалися потрапити в бар, але вхідні двері зсередини тримали присутні в закладі. Серйозно постраждалих серед відвідувачів немає. 

Крім того, нападники розмалювали стіни бару. Зокрема, залишили на одній з них вольфсангель – нацистський та неонацистський символ. Як пише “Громадське” з посиланням на відвідувачів, від нападників також лунали вигуки “смерть під*рам”, “white power”, “достанем пид*расов”.  

На одному з записів також видно, як молодики вибігають після нападу. Спочатку вони повертають праворуч, але з натовпу звучить голос “ліворуч”, координуючи інших. 

На місце інциденту прибули поліція та швидка допомога. Заплановану у барі вечірку відмінили. 

У закладі, крім того, знайшли візитівку з QR-кодом, який веде на сайт організації Centuria. Вона позиціонує себе як “група організованої української молоді, яка стоїть на світоглядних засадах української державності та європейської традиції”.

Напад також вже “привітали” у низці праворадикальних телеграм-каналів. 

За попередньою неофіційною інформацією, молодиків затримали та вони перебувають у Подільському відділі поліції. 

Директор бару Янковський пов’язує сьогоднішній інцидент із “рейдом” 6 листопада.

Тоді кілька десятків ультраправих прийшли до “Хвильового” та намагалися потрапити до клубу Closer, яких вони звинуватили в нібито розповсюдженні наркотиків. Молодики спробували пройти через ворота у двір “Хвильового” та жбурляли через них пакети з білою речовиною. Потім учасники “рейду” вирушили до клубу Closer, однак їх не пропустили через прохідну. Тоді праворадикали кинули до стін будівлі декілька петард. Згодом учасники “рейду” повернулися до “Хвильового”, намалювали на будівлі кельтський хрест, популярний серед білих націоналістів, расистів та неонацистів символ, і зайшли на територію закладу. Тут мав розпочатися розважальний захід, але організатори були змушені його перенести. 

Нагадаємо, що минулого тижня на Подолі праворадикали напали на художника Дмитра Бугайчука, якого раніше побили правоохоронці.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter