Поліція склала на Сорда протокол за фальшиву нагороду. Адвокат називає це дискредитацією

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці склали адміністративний протокол за незаконні дії щодо державних нагород на учасника акції 20 березня під Офісом президента і ветерана Влада Сорда.

Про це повідомили в поліції. 

Про те, що Сорд, якого підозрюють у хуліганстві під час акції 20 березня, не є власником нагороди, в ефірі телеканалу 1+1 розповів колишній куратор батальйону “Кривбас” Микола Колесник. Окрім несправжності нагороди він також розповідав про те, що Сорда нібито не було в Іловайську.

“Я стверджую, що Влада в Іловайських подіях не було. Влад – не лицар ордену Богдана Хмельницького III ступеня”, – говорив в ефірі Колесник.

Сорд, який також був гостем ефіру, назвав неправдою слова про те, що він нібито не брав участі в АТО / ООС. Також він продемонстрував орден та розповів, що інформація про фальшиві нагороди є нібито частиною дискредитаційної кампанії. 

“Пане Миколо, я сміявся не з того, що ви говорите, а з інформації, яку мені підказали добрі люди. Вперше цей вкид з’явився на пустому акаунті у фейсбуці, а потім уже у вас”, – сказав він. 

Після перевірки інформації з Офісу президента правоохоронці дізналися, що Сорд офіційно не має державних нагород. Орден у нього вилучили та разом з іншими матеріалами скерують до суду. 

“Сам зацікавлений дізнатися, хто роздавав ці нагороди”, – каже Сорд на відео, опублікованому поліцією. 

Фото: фейсбук-сторінка Влада Сорда

У коментарі виданню ZMINA адвокат Сорда Дмитро Мазурок повідомив, що заяви про нібито фальшиві нагороди захист ветерана вважає частиною дискредитаційної кампанії. 

“Я сказав би навіть не дискредитаційної кампанії, а справжньої кампанії ненависті. Дискредитують його участь в АТО, заперечують, що він був під час бойових дій у певних місцях, заперечують офіційний статус учасника бойових дій – проходяться по всіх болючих для людини темах. Для того щоб, мабуть, вивести з рівноваги”, – говорить Мазурок.

Захисник нагадав, що державні нагороди виготовляють на замовлення на державному підприємстві, а згодом під підпис передають уповноваженим особам. 

“Військова нагорода – це не брязкалка якась. Вона якось опинилась у нього у 2014 році, коли він лежав майже непритомний у шпиталі. Зараз він має нести відповідальність за те, як офіційна нагорода опинилась у нього в руках? Ну він же її не вкрав. Чому держава не відстежила, звідки взялася ця нагорода, хто відповідав за її зберігання?” – продовжує Мазурок.

Суд щодо складеного адміністративного протоколу має відбутись у Вінниці 31 березня, однак Сорд перебуває під домашнім арештом. За словами Мазурка, наразі захист ветерана шукає адвокатів у Вінниці, які б допомогли йому відстоювати права в суді. 

Нагадаємо, що наразі шістьом людям повідомили про підозри після акції під ОП на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка. Йдеться про Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдонім Влад Сорд), Сергія ФілімоноваОлексія БілковськогоЄвгена СтроканяДавида Гаджимурадова та Романа Ратушного. ZMINA докладно розповідала, що відомо про них.

Нещодавно суд на два місяці посадив під домашній арешт активіста Ратушного. Головним доказом правоохоронців у справі, як випливає з матеріалів, є скріншоти з відео, яке розмістили на сторінках МВС, Нацполіції та особисто заступник очільника МВС Антон Геращенко. В матеріалах клопотання вони виглядають як “чорний квадрат”. На одному з цих скріншотів, пояснює захисниця Ратушного Євгенія Закревська, дійсно є зображення Романа, але це його фотографія, домонтована до відео подій 20 березня з іншої акції, що проходила 16 березня біля Шевченківського районного суду.

ZMINA докладно розповідала, як Ратушному обирали запобіжний захід.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter