На окупованих Донеччині та Луганщині почали складати списки випускників шкіл, ймовірно, для мобілізації

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини російські адміністрації почали складати списки хлопців, яким має виповнитися 17–18 років. 

Про це розповіли в Центрі національного спротиву. 

Ілюстраційне зображення

Складають списки для “обов’язкового військового обліку”.

Раніше в ЦНС вже казали про те, що росіяни збираються провести масштабну мобілізацію на окупованих територіях Півдня України, для чого завезли туди своїх силовиків з Дагестану та Краснодарського краю. 

Батьків випускників шкіл в ОРДЛО українські посадовці закликають виїхати до безпечніших місць, щоб уберегти дітей. 

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України ще торік навесні казали, що російське військово-політичне командування планує відправляти на війну підлітків, яких активно мілітаризувало останніми роками. Розвідники публікували фото наказу, підписаного 16 березня 2022 року міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, у якому йшлося про підготовку звітів з даними потенційних 17- та 18-річних членів “Юнармії” і Російська дитячо-юнацька мілітарна організація при міністерстві оборони РФ, членами якої можуть ставати діти від восьми років. Її створили у 2016 році, й відтоді українські правозахисники били на сполох, звинувачуючи Росію в мілітаризації дітей в окупованому Криму, де діє “Юнармія”, і на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, де діють схожі організації., що можуть вирушити на війну.

Невдовзі тодішня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповідала, як “юноармійцям”, наприклад, у російському місті Іркутськ надходили листи із запрошеннями “на співбесіду” до військових комісаріатів.

Нагадаємо, що досі неможливо встановити точну кількість примусово мобілізованих чоловіків з окупованих Донеччини та Луганщини. Втім, відомо, що на “мобілізації” бойовики там фактично побудували “бізнес”. 

Чоловіки в ОРДЛО змушені переховуватися, щоб не опинитися на фронті. Своєю історією переховування зі ZMINA ділився 21-річний Кирило. Він місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама, а потім таємним шляхом виїхав до Росії, через яку потрапив до Естонії. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter