Денісова каже, що мобілізованих Росією на війну “юнармійців” відправлятимуть на Харківщину та Донбас

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Членам дитячо-юнацької мілітарної організації “Юнармія”, якою керує російське міністерство оборони, почали надходити листи із запрошеннями “на співбесіду”. Росія планує відправити підлітків, зокрема й з окупованих українських територій, на війну. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: Kirill Kudryavtsev / AFP

Починаючи з 29 березня “юнармійцям”, яким виповнилося 18 років, почали надходити листи із запрошеннями “на співбесіду” та “проведення культурно-патріотичних занять”, які, як наголошує Омбудсман, фактично є повістками у військову частину. Один з таких листів, отриманий підлітком у російському місті Іркутськ, Уповноважена опублікувала у себе у фейсбуку. 

“Юнармійців” збиратимуть у штабах до 10 квітня 2022 року, після цього їх планується перекидати в місця дислокації, а потім – на Харківщину та Донбас”, – каже Денісова. 

Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Як і щодо інших воєнних злочинів, що вчиняє Росія в Україні, Денісова просить звернути увагу на залучення підлітків до війни нещодавно створену комісію ООН: вона має працювати над розслідуванням цих злочинів. 

Ще в березні українська розвідка опублікувала наказ, підписаний міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, з якого стало відомо про плани військово-політичного керівництва Росії відправляти на війну в Україну членів “Юнармії”. Ця організація, яка протизаконно займається мілітаризацією дітей, працює також в окупованому Криму. Членами “Юнармії” можуть ставати діти від восьми років.

З півострова, судячи з оприлюднених документів, можуть забрати близько 1800 підлітків, а найвищий відсоток “юнармійців” у співвідношенні до загальної кількості налічували в Севастополі. Батьків кримських підлітків закликали будь-якими можливими способами ховати своїх дітей від “мобілізації”. 

“У найкращих традиціях Гітлера РФ як гарматне м’ясо вирішила кинути в бій молодь”, – зазначає Омбудсман. 

Останніми днями російське військово-політичне керівництво зробило низку заяв про “скорочення військової активності” на деяких напрямках в Україні, однак українські військові та журналісти-розслідувачі кажуть, що в такий спосіб Росія просто перекидає війська на Донбас. Рух військової техніки РФ уже помітили в Білорусі. 

Відхід російської армії з Київщини відкрив світу нові факти про вчинення найтяжчих масових міжнародних злочинів, зокрема вбивств цивільних, зґвалтувань жінок та дітей і мародерств.

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter