На Миколаївщині знайшли тіла ще трьох закатованих росіянами чоловіків

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На Миколаївщині, у селі Новопетрівка, знайшли тіла трьох цивільних, яких убили російські військові. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Населений пункт, у якому зробили знахідку, розташований у Широкинській громаді. 

Тіла належать місцевим чоловікам 39, 42 та 55 років. Судово-медична експертиза показала, що в загиблих є сліди тортур та катувань.

Двоє з трьох мають вогнепальні поранення, але всі обставини злочину ще мають встановити слідчі. 

Судячи з опублікованих фото, загиблих знайшли на місцевому цвинтарі. 

Кримінальне провадження за фактом відкрили за статтею порушення законів та звичаїв війни, поєднаним з умисним вбивством. Максимальна санкція статті передбачає довічне. 

Нещодавно в сусідній Херсонщині, у селищі Правдине, знайшли нове поховання вбитих російськими військовими, серед яких дівчинка-підліток та охоронці, які до вторгнення працювали на одному із сільськогосподарських підприємств.

Правоохоронці наприкінці листопада казали, що знайшли у двох регіонах пів сотні місць поховань та ідентифікували понад дві сотні тіл.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало звіт про перші тижні повномасштабного вторгнення та те, як російські військові страчували цивільних. Зафіксували вдалося понад чотири сотні випадків, а частину з них експерти детально описали завдяки розповідям свідків, офіційним документам та фото- й аудіодоказам. 

Більшість з убитих були чоловіками та хлопчиками, яких, на думку дослідників, росіяни сприймали як серйознішу загрозу, ніж жінок, і часто застосовували щодо них летальну силу. До прикладу, групу з трьох хлопців на Чернігівщині російські солдати розстріляли з танка та автоматів. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter