На матір кримського політв’язня, яка вийшла на одиничний пікет, “поліція” відкрила адмінсправу

Дата: 02 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Проти матері фігуранта красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Арсена Абхаїрова Зеліхи Абхаїрової, яка вийшла на одиничний протест проти вироку щодо її сина, російські силовики порушили адміністративну справу. Наразі вони проводять службове розслідування за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 20.2 КпАП Росії.

Про це інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджи.

Повідомляється, що справа перебуває на контролі незаконного “уповноваженого поліції відділу МВС Росії” в Красногвардійському районі Олега Шерігова.

У визначенні, копію якого має у своєму розпорядженні “Кримська солідарність” мовиться, що аналогічне визначення винесено і щодо іншої учасниці одиничного пікету – Зуре Емірусеїнової. Водночас адреси, за якими відбувались одиничні пікети матерів політв’язнів, і час проведення не збігаються.

У документі йдеться, що Емірусеїнова стояла на узбіччі автодороги “межа з Українською – Сімферополь – Алушта – Ялта”, біля села Амурське. Про це, як вказав Шерігов, хтось повідомив телефоном у день пікету. Про пікет другої жінки співробітники поліції дізнались із соціальної мережі Facebook.

“Під час моніторингу соціальної мережі Facebook на сторінці громадської організації “Кримська солідарність” був виявлений факт одиничного пікетування з боку Абхаїровой Зеліхи”, – йдеться в ухвалі.

“Відділу МВС Росії” в Красногвардійському районі знадобиться час для “проведення процесуальних дій, передбачених главою 26 КпАП Росії, що вимагають значних витрат часу, а саме встановити свідків і очевидців”.

“Мені складно взагалі це коментувати. Як вони пов’язуватимуть два різних одиничних пікети в один нібито мітинг, я не знаю. Вивчатимемо матеріали”, – прокоментувала Гемеджи.

Нагадаємо, після того, як “прокурор” озвучив терміни ув’язнення для фігурантів красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”, які він просить Південний окружний військовий суд присудити, Зеліха Абхаїрова вийшла з одиничним пікетом.

У лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.
 
ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території окупованого нею Криму, утім легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.
 
Південний окружний військовий суд 3 листопада засудив трьох фігурантів красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”. Рустема Емірусеїнова засудили до 17 років з відбуванням перших двох у в’язниці, решту – на суворому режимі. Арсена Абхаїтова – до 13 років з відбуванням перших двох років у в’язниці. Ескендера Абдулганієва – до 12 років, також з відбуванням у в’язниці перших двох років.
 
3 листопада окупаційна поліція в Криму затримала кількох громадських журналістів “Кримської солідарності” та видання “Грані.Ру” Вілена Темер’янова, Абляміта Зіядінова та активіста Ерфана Бекірова.
 
Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter