На лівобережжі Херсонщини окупанти погрожують відібрати нерухомість людей у восьми громадах

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На лівобережжі Херсонщини окупанти оприлюднили чергові списки житлових приміщень, які планують “націоналізувати” через нібито відсутність власників, у Бехтерській, Ювілейній, Іванівській, Чаплинській, Нижньосірогозькій, Генічеській, Хрестівській громадах та Асканії-Новій.

Про це пише Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

Окупована Херсонщина. Джерело: Telegraf
 

Окупанти вимагають від їхніх власників упродовж 30 днів принесли до села Щасливцеве Генічеської громади документи на майно та паспорт громадянина РФ.

У разі неявки погрожують передати нерухомість окупаційній владі в межах так званої націоналізації.

У ЦЖР нагадали, що у квітні 2024 року окупанти публікували список з 18 адрес у Каховці, селищі Нижні Сірогози й селі Генічеська Гірка Генічеського району.

Перші випадки “націоналізації” майна росіянами в тих, хто виїхав з окупації в Каховці, зафіксовано ще 2023 року.

У деяких опублікованих списках переважають квартири й будинки, в яких проживали представники місцевої влади, підприємці, керівники підприємств і громадські активісти, які вимушено виїхали з окупації. 

Правозахисники закликали українців не їхати на тимчасово окуповані території та утриматися від отримання паспорта громадянина РФ для перереєстрації нерухомості за російськими законами, адже така поїздка становить високі ризики для життя та здоров’я, а будь-які видані органами окупаційної влади документи не мають юридичної сили в Україні та є недійсними.

Натомість вони рекомендують здійснити низку кроків у разі незаконного вилучення нерухомого майна на ТОТ, щоб зафіксувати цей злочин. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що підконтрольна росіянам влада окупованих регіонів України планує вилучити 13,3 тисячі приватних будинків та квартир, зокрема житло відбиратимуть у біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter