На лівобережній Херсонщині росіяни масово вивозили тіла загиблих через підрив Каховської ГЕС сміттєвозами – свідок

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Через підрив росіянами Каховської ГЕС низка населених пунктів окупованого лівобережжя Херсонщини були майже повністю затоплені. Внаслідок цього загинуло багато людей і тварин. За кілька днів після катастрофи росіяни почали вивозити тіла загиблих сміттєвозами. Збирати тіла і вантажити їх у сміттєвози змушували цивільних українців з навколишніх міст та сіл.  

Про це документаторам ZMINA розповів мешканець Голопристанського району Дмитро (імʼя змінено з міркувань безпеки).

Гола Пристань. Фото: Ройтерс

Дмитро перебував у селі, розташованому за 40 кілометрів від Голої Пристані, з початку повномасштабного вторгнення до липня 2023 року. Приблизно 10–11 червня (через п’ять днів після підриву Каховської ГЕС, який стався в ніч на 6 червня) до Дмитра на пікапі приїхали троє військових з автоматами.

“Це було вранці, приблизно шоста година. Сказали: “Збирайся, поїдеш до Голої Пристані, виноситимеш тіла людей”. Вони конкретно сказали: “Відмови ми не приймаємо, бо буде гірше”, – розповідає Дмитро.

Його разом з кількома іншими цивільними привезли машиною до міста, потім пересадили на човни, видали спецформу радянського зразка та одноразові маски, видали човен та призначили координатора. Останній керував човном і показував будинки, в які потрібно було залізти, подивитися, чи там тіло, чи немає. 

“На деяких територіях вода вже сходила, а ми були на тій території, де вода була вище за коліна. У моїй групі були я і ще чотири людини. Всього груп було приблизно до десятка, вони по різних обʼєктах працювали”, – свідчить Дмитро.

Тіла, які Дмитро та інші забирали з будинків, перевозили до спеціально облаштованого пункту. Туди приїжджав сміттєвоз, і тіла наказували скидати в нього. Цивільних змушували це робити приблизно з 8:00 до 18-ї. Їжі не давали, наприкінці першого дня відвезли додому і зранку забрали знову.

Дмитро пропрацював так два дні. Перший день у Голій Пристані, другий – у Кардашинці.

“За перший день у мене було чотири людини. Переважно того ж дня були собаки, коти, тварини сільськогосподарські, свині, їх також скидали в ті сміттєвози. Другого дня було три людських тіла, але було жорсткіше, бо ми забирали їх з магазину, і було так, що ти тіло береш, а воно вже розвалюється. В Кардашинці ми на околицю села це вивозили, і там теж сміттєвоз приїжджав і їх забирав”, – каже чоловік.

Росіяни не намагалися реєструвати прізвища або інші дані загиблих. І не робили якихось знаків на місцях поховань.

Дмитро вважає, що в такий спосіб вони приховували свідчення про свої злочини. За його словами, на тимчасово окупованій території не була озвучена інформація про загальну кількість загиблих після підриву.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter