На Київщині з реабілітаційного полону звільнили кілька десятків людей

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На Київщині затримали п’ятьох зловмисників, які незаконно утримували та катували людей у так званому реабілітаційному центрі для нарко- та алкозалежних.

Про це повідомили в Нацполіції. 

20 березня до поліцейських надійшло повідомлення про викрадення людини на одній з вулиць міста Ірпінь, що розташоване неподалік Києва. Троє невідомих зв’язали чоловіка і силоміць заштовхали до автомобіля, після чого зникли в невідомому напрямку. 

Коли поліцейські встановили місце розташування автомобіля, на якому викрали потерпілого, то виявилося, що за цією адресою розміщений один з “реабілітаційних центрів” у селі Петропавлівська Борщагівка. 

“У так званому реабілітаційному центрі незаконно утримувалося з невідомих причин кілька десятків людей, більшість із яких не страждають ні на алкогольну, ні на наркозалежність. Ці особи утримувалися в суворих умовах, із металевими ґратами на вікнах, потерпілим категорично заборонялося виходити на вулицю. Утриманці  “центру” піддавалися катуванню”, – розповіли в поліції. 

Центр працював без необхідної документації. За даними поліції, до його роботи причетні загалом шестеро осіб, а тому ще одного фігуранта справи досі розшукують. Усім зловмисникам інкримінують статтю “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”, санкція якої передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, що Україна перебуває на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. В умовах рабства живе 301 тисяча людей у країні. Із 2017 до 2019 року включно майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, а більшість стали жертвами трудової експлуатації.

Водночас правозахисники неодноразово наголошували, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Зловмисники зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter