На Київщині окупанти знищили телеканал “Погляд” — редакція

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти в Бучі впродовж двох тижнів знищували студію одного з найпопулярніших телеканалів Київщини “Погляд”.

Про це розповів власник телеканалу та інтернет-провайдера “Бест” Олексій Зіневич в інтерв’ю, оприлюдненому на сайті Нацради з питань телебачення і радіомовлення. 

Зруйнована студія телекомпанії “Погляд”. Джерело: НСЖУ

Окупанти обстріляли з танків ЖК “Континент”, де роміщувалося приміщення редакції, ще в перші дні березня, а зайшли в приміщення телекомпанії 15-го числа того ж місяця. Встановили свої кабелі та обладнання у телекомпанії, біля “Погляду” стояла машина зв’язку окупантів, вела радіоспостереження, уточнив він.

Журналісти та співробітники “Погляду” встигли врятуватися, останні з них виїхали 12 березня. Зараз більшість членів колективу працюють за кордоном і на заході України. 

“Підганяли автівки і вивозили дороге обладнання: камери, режисерську апаратуру, ноутбуки, комп’ютери. Вони розбивали техніку, намагаючись знайти дорогоцінні метали і відеокарти. Повністю знищили 3Д-студію, яку «Погляд» встановив не так давно і якою дуже пишався. Розбили кувалдами меблі, кухню, кабінети – знищували все”, — сказав він.

“Це дикуни. Хай вони знищили кабінет директора, потрощили техніку, але навіщо кувалдами розбивати туалети і кухню!?” — не розуміє Зіневич.

Увесь архів “Погляду” також зник: сервери знищені росіянами, а накопичувачі з гігабайтами інформації вкрадені.

Зінович розповів, що свого часу “Погляд” від маленького медіа виріс до компанії зі своєю потужною 3D-студією, сучасними ньюзрумом, технікою, ліцензованим програмним забезпеченням і високопрофесійним колективом. Всі ці надбання окупанти знищили за два тижні.

“Втративши ефірне мовлення, журналісти працюють над YouTube-каналом, робили по 30 матеріалів щодня, їх відео тепер мають мільйонні перегляди, а кількість підписників зросла із 20 тисяч до 120 тисяч”, — розповів Зіневич.

Олексій Зіневич повернувся в рідне місто відразу після визволення. Він розповів, що все доведеться починати з нуля.

“Єдина надія на підземні комунікації, їх вдалося врятувати, а це означає, що жителі Бучі, Ірпеня та Гостомеля зможуть отримати інтернет”, — сказав чоловік.

Зараз журналісти “Погляду” працюють на волонтерських засадах. Колектив підтримав власника, який поки що не має змоги платити зарплату, і працює зараз безкоштовно, аби зберегти телекомпанію.

Нацрада звернулася до медіаспільноти Європи, грантодавців, меценатів із проханням допомогти журналістам та інтернет-провайдерам, які постраждали від російського звірства у всіх містах України. Зокрема, прихистити тих, хто змушений рятуватися від росіян, і підтримати тих, хто вже зараз працює, аби відновити трансляції та надання інтернет-послуг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter