На Київщині, на місці вбивства окупантами фотографа Макса Левіна, встановили меморіальну табличку

Дата: 13 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На Київщині, на місці загибелі фотографа-документаліста Макса Левіна, його друзі та рідні встановили меморіальну табличку. Пам’ятник розташований між Гутою Межигірською та Мощуном, саме тут 13 березня 2022 року військові РФ вбили фотографа, який з початку повномасштабного вторгнення висвітлював бойові дії поблизу лінії фронту. 

Про це повідомляє видання LB.

Фото: “Фонд Памʼяті Макса Левіна”

Друзі та колега фоторепортера Маркіян Лисейко зазначив, що встановлення таблички було важливим жестом пам’яті. На табличці розміщено QR-код, який веде на сторінку з біографією фотографа.

“Тут — це останнє, що Макс бачив, що відчував, який ліс. Він, у принципі, не змінився, тільки тепліше стало. Є місця у нас на війні, де щільність загиблих така, що не помістяться всі таблички. Тож питання меморіалізації, мабуть, має держава регулювати. Але от ми зараз поставили таку тимчасову штуку. Якщо держава скаже, що не можна, тоді прибереться. А якщо буде – то буде місце памʼяті. Люди можуть приїхати, подивитись, прочитати”, – розповів друг і колега загиблого фотографа Маркіян Лисейко.

Фото: “Фонд Памʼяті Макса Левіна”

Пам’ятник встановили у лісі між Гутою Межигірською та Мощуном в Київській області 7 липня — у цей день Максу Левіну мало би виповнитися 43 роки. 

Нагадаємо, після 24 лютого 2022 року фотограф знімав вторгнення росіян на Київщину. У супроводі військового, в минулому фотографа Олексія Чернишова він поїхав до села Мощун, біля якого тоді точилися запеклі бої. За кілька днів перед цим Левін запускав у цьому районі дрон, а позаяк той загубився, він вирішив повернутися, щоб відшукати його, оскільки камера містила цінні для фотооператора кадри.

Чоловіки залишили машину на околиці Гути Межигірської та попрямували пішки до Мощуна, за який уже точилися активні бої.

13 березня Левін вийшов на зв’язок востаннє. Його тіло знайшли 1 квітня 2022 року, після деокупації Київщини. Його супутник також загинув.

Розслідували обставини загибелі Левіна та Чернишова керівник слідчого відділу організації “Репортери без кордонів” (RSF) Арно Фроже і французький військовий фоторепортер Патрік Шовель.

22 червня 2022 року організація опублікувала звіт, у якому надала докази страти обох чоловіків. Коментуючи його, генеральний секретар організації Крістоф Делуар зазначив, що “аналіз фотографій з місця злочину, зроблених на місці спостережень, та вилучених речових доказів чітко вказує на страту, якій, можливо, передував допит або навіть катування”.

“Репортери без кордонів” передали українській владі кілька речових доказів, зокрема три кулі та предмети, що належали російським військовим.

На основі зібраних доказів правозахисники заявили, що “майже з упевненістю можна стверджувати”, що обох чоловіків убили російські солдати, проте особи, відповідальні за злочин, не відомі донині.

У Макса Левіна залишилися четверо неповнолітніх синів, дружина та літні батьки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter