У справі про вбивство журналіста та фотографа Максима Левіна з’явилися нові дані — RSF

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) конфіденційно отримала номери 72 мобільних телефонів російських військових, які у день вбивства українського журналіста Максима Левіна навесні 2022 року були підключені до тих самих антен, що й він.

Список вивчається з метою більш точної ідентифікації цих військових — потенційні вбивці могли бути серед них, повідомили на сайті RSF. 

Нові дані можуть прискорити розслідування вже в найближчі місяці, стверджують правозахисники.

У повідомленні нагадали про те, що “Репортери без кордонів” продовжують розслідування вбивства Макса Левіна, яке сталося рік тому на Київщині. Отримана RSF інформація дозволила ідентифікувати всі російські військові частини, що перебували поблизу місця злочину, елітні війська, а також кілька десятків російських військових, телефони яких працювали в цьому районі.

“У той час, як офіційне розслідування буксує протягом багатьох місяців, RSF отримали повнішу інформацію про російську присутність у лісі, де були вбиті журналіст та його супутник (боєць тероборони Олексій Чернишов. — Ред.). Допомога української влади як цивільної, так і військової, у царині розслідування та розвідки необхідні, щоб сподіватися на точне встановлення виконавців цього подвійного злочину”, — сказав керівник бюро розслідувань організації Арно Фрожер.

Фоторепортер Макс Левін висвітлював бойові дії поблизу лінії фронту з початку повномасштабного російського наступу 24 лютого 2022 року. На початку квітня, коли росіяни почали відступати з півночі України, біля місця злочину все ще було чути стрілянину та бомбардування.

Доля двох чоловіків, що зникли безвісти у районі, де точилися запеклі бої, була невідомою протягом двох тижнів. 1 квітня 2022 року в лісі на північ від Києва українська поліція виявила тіла застреленого фоторепортера Максима Левіна та його супутника Олексія Чернишова, якого, ймовірно, спалили живцем.

Тіла загиблих швидко транспортували до моргу. Слідчі дії на місці проводилися поспіхом, стверджують “Репортери без кордонів”.

Відтоді представники RSF чотири рази відвідали Україну для розслідування вбивства Левіна та Чернишова. Розслідування, проведене Арно Фрожером та фоторепортером Патріком Шовелем в лісі, де скоєний злочин, через кілька тижнів після подій, показало, що обох чоловіків холоднокровно стратили.

“Репортери без кордонів” передали українській владі кілька речових доказів, зокрема три кулі та предмети, що належали російським військовим.

22 червня 2022 року організація опублікувала звіт, у якому надала докази цієї страти.

На основі зібраних доказів правозахисники заявили, що “майже з впевненістю можна стверджувати”, що обох чоловіків вбили російські солдати, проте особи, відповідальні за злочин, не відомі донині.

Інформація, зібрана RSF, зокрема з безпекових джерел, дозволила скласти повний список російських військових підрозділів, присутність яких поблизу місця страти українського фотожурналіста є або підтвердженою, або дуже ймовірною. Серед них кілька елітних підрозділів армії РФ:

  • 155 бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту;
  • 234 десантно-штурмовий полк 76 десантно-штурмової дивізії;
  • 45 бригада спеціального призначення;
  • 106 повітряно-десантна дивізія;
  • 98 повітряно-десантна дивізія, зокрема її 215 розвідувальний батальйон, а також її 217 і 331 десантно-штурмові полки.

Українська розвідка та зображення з дрона також підтвердили присутність 155 бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту в лісі, в якому загинули Максим Левін та Олексій Чернишов. Цей елітний підрозділ російської армії відтоді зазнав значних втрат. Згідно з даними української влади, він був знищений на 90%.

Під час місії в Україну з 12-го по 22 лютого 2023 року RSF вдалося опитати тринадцять солдатів цієї бригади, захоплених в полон українською армією. Під час інтерв’ю, проведеного в Києві, росіяни могли вільно відповідати або не відповідати на запитання щодо можливої обізнаності з фактами вбивства. Жодного фото не робилося, уточнили “Репортери без кордонів”.

За інформацією правозахисників, це були майже виключно новобранці, всі вони стверджували, що їх розгорнули на місцевості після вбивства Максима Левіна.

Один із них, мобілізований лише через місяць після подвійного злочину, надав інформацію про озброєння та командний склад підрозділу, які можуть виявитися важливими для продовження розслідування, йдеться в повідомленні RSF. За словами росіянина, лише троє бійців його бригади мали зброю з кулями, що можуть збігатися зі знайденими на місці злочину.

“Ця інформація може сприяти офіційному розслідуванню, яке мало просунулося з минулого літа. Результати аналізів ДНК та балістичних доказів, зібраних RSF на місці злочину у травні та червні 2022 року, ще очікуються. Українські військові, які брали участь у битві за Мощун, села, де на узліссі загинули двоє чоловіків, а також військова розвідка можуть мати дуже корисну інформацію для просування розслідування”, — заявили “Репортери без кордонів”.

Фільм-розслідування “Україна: справа Макса Левіна”, створений RSF, з лютого 2023 року транслюється на вебсайті франко-німецького телеканалу Arte у Франції та Німеччині, а також на українському телеканалі “Суспільне”.

Нагадаємо, що журналіст і фотограф Максим Левін знімав війну від самого її початку — з 2014 року. Висвітлював Революцію гідності, у дні найзапекліших протистоянь був на Майдані.

У серпні 2014-го разом із колегами Маркіяном Лисейком, Іваном Любишем-Кірдеєм і Гошею Тихим дивом вийшов з оточення в Іловайську. Після цього став співавтором документального проєкту Afterilovaisk про військових і цивільних, яким довелося пережити цю трагедію. Встиг попрацювати для LB.ua, Hromadske, Reuters, BBC, Associated Press, Wall Street Journal, TIME, “Радіо Свобода”. 

Після 24 лютого 2022 року знімав вторгнення росіян на Київщину. 13 березня вийшов на зв’язок востаннє. 1 квітня його тіло знайшли в селі Гута Межигірська.

Відзначений орденом “За мужність” III ступеня та спеціальною відзнакою Премії імені Георгія Гонгадзе за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії та відвагу (посмертно).

У липні 2022 року правозахисники представили у Боярці Київської області фотовиставку “Війна ще не закінчилася”/The War Is Not Over Yet, яку присвятили загиблому фотожурналісту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter