У Боярці представили виставку, присвячену пам’яті фотожурналіста Максима Левіна

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Боярці Київської області в парку імені Тараса Шевченка представили фотовиставку “Війна ще не закінчилася”/The War Is Not Over Yet, яку присвятили загиблому фотожурналісту Максиму Левіну.

Про це повідомив Центр прав людини ZMINA.

Фото: Музей Майдану

Організатори привезли її в рідне місто Макса Левіна в день його народження, 7 липня. У відкритті взяли участь рідні, друзі та колеги журналіста: його мати Валентина Левіна, друг Макса, громадський активіст, керівник ГО “ВелоБоярка” Дмитро Жигінас, оператор агенції Reuters, фотограф Іван Любиш-Кирдей, фотокореспондент видання “Телеграф” Ян Доброносов, фотограф та більдредактор видання “Ґрати” Стас Юрченко.

Фотовиставка працюватиме в Боярці до 28 липня.

Фото: Музей Майдану

Джерело: Музей Майдану
Джерело: Музей Майдану
Джерело: Музей Майдану
Джерело: Музей Майдану

Левін знімав війну від самого її початку — впродовж восьми років. Висвітлював Революцію гідності, у дні найзапекліших протистоянь був на Майдані.

У серпні 2014-го він разом із колегами Маркіяном Лисейком, Іваном Любишем-Кірдеєм і Гошею Тихим дивом вийшов з оточення в Іловайську. Після цього став співавтором документального проєкту Afterilovaisk про військових і цивільних, яким довелося пережити цю трагедію. Встиг попрацювати для LB.ua, Hromadske, Reuters, BBC, Associated Press, Wall Street Journal, TIME, Радіо Свобода. 

Після 24 лютого 2022 року знімав вторгнення росіян на Київщину. 13 березня вийшов на зв’язок востаннє. 1 квітня його тіло знайшли в селі Гута Межигірська. За даними власного розслідування організації “Репортери без кордонів”, Макса Левіна могли стратити російські військові.

7 липня 2022 року Максу Левіну мав виповнитися 41 рік.

Нагороджений посмертно орденом “За мужність” III ступеня та спеціальною відзнакою Премії імені Георгія Гонгадзе за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії та відвагу. 

Левін був одним із перших журналістів, які загинули від рук росіян. Станом на сьогодні їх уже 33:

  • 8 загинули під час виконання професійних обов’язків;
  • 14 – захищаючи Україну в лавах Збройних сил;
  • 11 – внаслідок російських обстрілів та катувань.

Щонайменше 14 журналістів були поранені, 15 – зникли безвісти.

Виставка The War Is Not Over Yet – вияв солідарності з українськими медійниками та медійницями, які борються за правду, ризикуючи власним життям. Проєкт покликаний розповісти про тих, завдяки кому світ знає про війну, яку розвʼязала Росія проти України. Він розповідає про журналістів та журналісток, які загинули, були поранені, опинились під обстрілами, у полоні або зазнали переслідувань від початку повномасштабного вторгнення.

Організаторами виставки виступили Український ПЕН, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції гідності, Львівський медіафорум, Премія імені Георгія Гонгадзе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter