Два роки тому російські окупанти вбили на Київщині фотожурналіста та фотодокументаліста Максима Левіна

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Два роки тому, 13 березня 2022 року, російські окупанти вбили на Київщині біля села Гута Межигірська фотожурналіста й фотодокументаліста Максима Левіна, який висвітлював бойові дії поблизу лінії фронту з початку повномасштабного російського наступу 24 лютого 2022 року.

Про це пише ZMINA.

Макс Левін. Джерело: Укрінформ

Чоловік знімав війну від самого її початку – з 2014 року. Висвітлював Революцію гідності, у дні найзапекліших протистоянь був на Майдані.

У серпні 2014-го разом з колегами Маркіяном Лисейком, Іваном Любишем-Кірдеєм і Гошею Тихим дивом вийшов з оточення в Іловайську. Після цього став співавтором документального проєкту Afterilovaisk про військових і цивільних, яким довелося пережити цю трагедію.

Після 24 лютого 2022 року знімав вторгнення росіян на Київщину. У супроводі військового, в минулому фотографа Олексія Чернишова він поїхав до села Мощун, біля якого тоді точилися запеклі бої. За кілька днів перед цим Левін запускав у цьому районі дрон, а позаяк той загубився, він вирішив повернутися, щоб відшукати його, оскільки камера містила цінні для фотооператора кадри.

Чоловіки залишили машину на околиці Гути Межигірської та попрямували пішки до Мощуна, за який уже точилися активні бої.

13 березня Левін вийшов на зв’язок востаннє. Його тіло знайшли 1 квітня 2022 року, після деокупації Київщини. Його супутник також загинув.

Розслідували обставини загибелі Левіна та Чернишова керівник слідчого відділу організації “Репортери без кордонів” (RSF) Арно Фроже і французький військовий фоторепортер Патрік Шовель.

22 червня 2022 року організація опублікувала звіт, у якому надала докази страти обох чоловіків. Коментуючи його, генеральний секретар організації Крістоф Делуар зазначив, що “аналіз фотографій з місця злочину, зроблених на місці спостережень, та вилучених речових доказів чітко вказує на страту, якій, можливо, передував допит або навіть катування”.

“Репортери без кордонів” передали українській владі кілька речових доказів, зокрема три кулі та предмети, що належали російським військовим.

На основі зібраних доказів правозахисники заявили, що “майже з упевненістю можна стверджувати”, що обох чоловіків убили російські солдати, проте особи, відповідальні за злочин, не відомі донині.

У Макса Левіна залишилися четверо неповнолітніх синів, дружина та літні батьки.

Левін співпрацював з такими виданнями, як Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, Кореспондент.net, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE / RL). Більшість його документальних проєктів були пов’язані з війною в Україні.

Відзначений орденом “За мужність” III ступеня та спеціальною відзнакою Премії імені Георгія Гонгадзе за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії та відвагу (посмертно).

У липні 2022 року правозахисники представили на батьківщині Левіна – у Боярці Київської області – фотовиставку “Війна ще не закінчилася” / The War Is Not Over Yet, яку присвятили загиблому фотожурналісту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter