На Київщині матері з візочком заборонили входити до магазину: чому це проблема та як з нею боротись?

Дата: 21 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У місті Боярка на Київщині продавчиня одного з місцевих магазинів не пустила всередину жінку з дитячим візочком.

Про це розповіли на сторінці ініціативи “Доступно.UA” у фейсбуку. 

Про інцидент жінка повідомила в одній з місцевих груп. Після публікації продавчиня прийшла в коментарі та пояснила, що в магазин пускають усіх, однак у той момент вона мила підлогу та попросила почекати. Активісти “Доступно.UA” нагадали, що така позиція не виправдовує дій жінки, адже люди з дітьми до семи років і візочками належать до маломобільних груп населення та на рівні з іншими потребують доступної інфраструктури. 

Відомо, що ситуації, коли батьків в Україні не пускають до закладів через дитячі візочки, не поодинокі. Два роки тому відвідувачам виставки дитячих товарів у Києві заборонили приходити з візочками для малюків, а щоб потрапити з візками до столичної лікарні групі батьків навіть довелося йти до суду. 

“Інфраструктура більшості українських міст орієнтована на середньостатистичного фізично сильного, здорового та бездітного чоловіка. Отже, потреби жінок, людей з інвалідністю, батьків з дітьми зазвичай не враховуються, і, як наслідок, значна кількість людей не відчуває себе в безпеці та комфорті, практично не має доступу до ключових об’єктів інфраструктури та просто до повноцінного життя”, – розповідає в коментарі ZMINA ґендерна експертка Ірина Тишко

Над організацією громадського простору, як відомо, має працювати місцева влада, до якої експертка й радить звертатись у подібних випадках, якщо адміністрація, наприклад, магазину відмовляється виконувати закони. 

“Якщо таких випадків у місті багато, потерпілим треба об’єднувати зусилля та вимагати від органів самоврядування вжити заходів щодо власників магазину і прибрати заборону. Також варто звертатися до Держспоживслужби з проханням перевірити дотримання власниками та адміністрацією магазину вимог законодавства, які стосуються захисту прав споживачів і правил торгівлі та надання послуг. Ну й, очевидно, ваш похід до магазину може завершитися позовом до суду, адже це ще одна можливість визнання незаконними дій власника супермаркету чи магазину”, – радить Тишко. 

Окрім цього, вона підкреслює, що ситуації, коли батьків не пускають до закладів, свідчать також і про низький рівень захисту материнства, гарантованого багатьма законами.

“Саме жінки, народивши, відразу потрапляють у вразливе становище, де з’являється маса обмежень: з дитячим візком важко пройти міськими вулицями, відвідати органи державної влади, прогулятися парками, відвідати театри й кіно, музеї та бібліотеки, місця громадського обслуговування, заклади громадського харчування. Для багатьох закладів питання забезпечення комфортного простору для батьків з дітьми не є проблемою, адже вони мають обладнані приміщення і для них батьки з дітьми в пріоритеті. Проте, як бачимо, ця практика не є ще традиційною в Україні”, – підсумовує вона.

Нагадаємо, що вже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають створювати безбар’єрний простір для всіх маломобільних груп населення. Відтоді, наприклад, власники культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів мають враховувати кількість місць для осіб з інвалідністю на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування.
 
Нещодавно Чернігів очолив рейтинг доступних міст України. 
 
Фотографія обкладинки: Головне управління Держспоживслужби в Кіровоградській області
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter