Чернігів очолив рейтинг доступних міст України

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Чернігів, Вінниця і Черкаси потрапили до трійки лідерів рейтингу доступності міст, який проводить громадська організація “Доступно.UA”.

Про це повідомив співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк під час презентації рейтингу.

Один зі з’їздів у Херсоні. Фото: Доступно.UA

Загальний рейтинг охоплює 13 міст і виглядає так: 

  • Чернігів (19,46%);
  • Вінниця (16,15%);
  • Черкаси (16,02%);
  • Рівне (15,79%);
  • Житомир (15,38%);
  • Суми (14,75%);
  • Полтава (14,48%);
  • Чернівці (10,32%);
  • Івано-Франківськ (9,70%);
  • Кам’янець-Подільський (6,38%);
  • Тернопіль (6,38%);
  • Миколаїв (6,17%);
  • Херсон (5,59%).

Дослідники перевіряли міста з населенням від 100 до 350 тисяч. Місто Боярка, де проживає менше людей, однак у якому проводили дослідження, до загального рейтингу не внесли 

Експерти “Доступно.UA” оцінювали міста за методологією, що базується на державних будівельних нормах. Перевіряли, зокрема, громадський транспорт, ЦНАПи, аптеки тощо.

Ще в липні активісти презентували результати першого етапу свого дослідження, до якого входили 10 міст, без Рівного, Житомира та Чернівців. Тоді вони зазначали, що cоціальне таксі для людей з інвалідністю працювало в усіх перевірених містах, окрім Кам’янця-Подільського, однак жодне місто не мало більше ніж на 50% безбар’єрної центральної лікарні.

Тротуар у Черкасах. Фото: Доступно.UA

Як показали результати оновленого рейтингу, наприклад, найбільше доступних ЦНАПів розташовано в Херсоні, Боярці, Вінниці й Житомирі. Щодо доступності центральних лікарень, то найбільше таких (понад 30% з кількості перевірених) знайшли в Полтаві, Миколаєві та Сумах, але жодної доступної лікарні не знайшли в Кам’янці-Подільському, Чернігові та Боярці. 

Найдоступнішими міськрадами виявилися Житомирська (50%), Сумська (47%) та Чернівецька (35%). Також дослідження показало, що в Полтаві, Чернігові та Житомирі понад 21% перехресть, переходів і тротуарів можна назвати доступними для маломобільних людей. У Чернігові, наприклад, 46% переходів мали звукові сигнали для людей з порушенням зору. Водночас у дев’яти містах налічили менш ніж 10% переходів із сигналами.  

Перехід у Полтаві. Фото: Доступно.UA

Найбільше (понад 20% з кількості перевірених) доступних аптек дослідники знайшли в Рівному, Боярці, Полтаві, Житомирі, Чернівцях та Вінниці, найменше – в Івано-Франківську (5,68%). Майже 40% супермаркетів та продуктових магазинів виявилися доступними в Боярці та трохи менше (38,28%) у Черкасах. 

Нагадаємо, що вже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають створювати безбар’єрний простір для всіх маломобільних груп населення. Відтоді, наприклад, власники культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів мають враховувати кількість місць для осіб з інвалідністю на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН також поклали на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Однак нові ДБН досі порушують, зокрема в столиці, де комунальні служби провели реконструкцію деяких зупинок громадського транспорту, після чого вони стали недоступними для людей з інвалідністю.

Фотографія обкладинки: Доступно.UA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter