На Хмельниччині за сексистську рекламу із зображенням оголених жінок оштрафували підприємця

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Хмельницький окружний адміністративний суд ухвалив рішення в справі №560/20900/23, яким визнав місцевого підприємця винним у порушенні законодавства про рекламу й наклав штраф у розмірі 1700 гривень. 

Про це пише “Wonderzine Україна” з посиланням на ЮрФем.

Фото: Укрінформ

У квітні 2022 року адвокатка та координаторка лінії правової допомоги “ЮрФем: підтримка” Марта Змисла подала скаргу на дискримінаційну рекламу, яку побачила в інтернеті. У соцмережах розповсюджувалися на продаж листівки, наклейки й календарі із зображенням оголених жінок, як каже Марта, у “відкрито-агресивних і принизливих образах сексуального характеру”.

“Ідеєю рекламної продукції було доведення до відома військовослужбовців того, що, поки вони захищають Україну від ворога, їх удома чекають привабливі й оголені жінки, які до того ж ще є чудовими домогосподинями”, – зазначила адвокатка.

Тож вона підготувала скаргу до Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів щодо порушення законодавства про рекламу. За результатами розгляду скарги працівники служби провели експертизу рекламної продукції, яка встановила її дискримінаційність. 

Надалі Держпродспоживслужба склала протокол про порушення законодавства про рекламу на підприємця й скерувала його до суду. Зрештою суд постановив оштрафувати його.

“Як бачимо, національне законодавство має інструменти для притягнення до відповідальності за дискримінаційну рекламу. Тому в разі ідентифікації рекламної продукції, яка містить дискримінаційний характер, варто реагувати й уживати заходів для притягнення недобросовісних рекламодавців до відповідальності”, – наголосила Марта.

ЮрФем радить українцям, які побачили дискримінаційну рекламу, звернутися зі скаргою до Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів. У ній потрібно висвітлити, в чому полягає порушення законодавства про рекламу.

А відповідно до Закону України “Про рекламу” дискримінаційну рекламу за ознакою статі можна розпізнати за тим, що вона:

  • містить твердження або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою або щодо стереотипних ролей чоловіка та жінки, яка пропагує принизливе та зневажливе ставлення;
  • принижує гідність людини за ознакою статі;
  • демонструє насильство за ознакою статі; використовує зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.

Нагадаємо, у 2021 році Рівненський окружний адміністративний суд погодився, що реклама місцевої піцерії, знята за мотивами порнофільму, є дискримінаційною.

Однак із проблемою сексизму в рекламі борються не тільки в Україні. У 2018 році Великобританія заборонила гендерні стереотипи в рекламі, а невдовзі після цього регулятор уперше припинив трансляцію в країні ролика компанії Mondelez, у якій показали двох тат, які залишили дитину на конвеєрі в ресторані, бо відволіклися на їжу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter