На Херсонщині задокументували понад 60 випадків зґвалтувань, які вчинили окупанти

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові використовують сексуальне насильство як політичну та воєнну тактику. Так, у Херсонській області правоохоронці задокументували понад 60 випадків зґвалтувань, зокрема й неповнолітніх.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

За словами Костіна, окупанти чинять сексуальне насильство ще й для того, щоб зламати опір цивільного населення. 

Наразі триває розслідування за фактом насильницького позбавлення волі, постійного ґвалтування та приниження гідності жительки Херсонської області протягом 4 місяців. Окупант проник до будинку потерпілої, перебував там тривалий час і разом зі зґвалтуванням погрожував фізичною розправою постраждалій та її 9-річному сину.

Також правоохоронці розслідують випадки зґвалтування неповнолітніх. В одному з сіл Херсонщини російський загарбник викрав неповнолітню з будинку в присутності матері й бабусі та зґвалтував її. 

Крім того, генпрокурор наголосив, що правоохоронці помітили тенденцію щодо зґвалтувань, катувань і сексуальних домагань саме щодо членів сімей військовослужбовців Збройних сил України.

Раніше ZMINA писала, що у серпні до одного з будинків на Херсонщині вдерлися двоє російських солдатів, один з яких зґвалтував 56-річну жінку Тетяну. За три дні після цього вона зустріла командира росіянина і розповіла йому про випадок. 

Командир запитав у Тетяни, чи не буде вона проти, якщо він розстріляє її кривдника. Жінка сказала, що “хотіла б, щоб їх усіх розстріляли”. Що сталось далі з російським солдатом, який скривдив Тетяну, – невідомо. 

З липня по серпень 2022 року у Херсоні моніторингова мережа правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” зафіксувала щонайменше пʼять однотипних випадків сексуального насильства щодо чоловіків з боку російських окупантів. 

В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно з зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора та “Ла Страда-Україна” запустили чатбот для постраждалих від сексуального насильства в умовах війни. Чатбот @survivors_support_bot допоможе швидко і зручно дізнатися, що таке сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, куди звертатися по допомогу та як безпечно повідомити про злочин.

Читайте також: “Будеш обслуговувати солдатів”: розповідь курсантки з Херсона, яку викрали й катували, щоб зняти в пропаганді

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter