На Харківщини виявили злочинну групу, учасники якої експлуатували наркозалежних у реабілітаційних центрах

Дата: 13 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На Харківщині правоохоронці завершили розслідування щодо злочинної групи осіб, які виглядом благодійної діяльності організували три реабілітаційні центри закритого типу для наркозалежних осіб, де людей утримували проти їхньої волі.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції.

Злочинна група у складі 5 осіб, зловживаючи довірою громадян, за щомісячну винагороду пропонувала послуги по зціленню від наркозалежності. Замість цього члени угруповання систематично примушували наркозалежних працювати на будівельних об’єктах Харкова. При цьому утримані особи позбавлялися засобів зв’язку, обмежувалися у спілкуванні з родичами та близькими. У разі непокори до наркозалежних осіб застосовувався фізичний вплив або моральний тиск“, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у кожного з наркозалежних були охоронці, які не давали контактувати із зовнішнім світом.

У серпні 2021 року співробітники Управління міграційної поліції спільно зі слідчими та спецпризначенцями провели 10 обшуків у центрах з утримання та експлуатації людей та за місцями мешкання фігурантів. Під час обшуків поліцейські вилучили 20 мобільних телефонів, 4 ноутбуки, кайданки, чорнові записи, бухгалтерську документацію, банківські та  сім-картки“, – інформують правоохоронці.

Загалом у цій справі вдалося знайти 12 потерпілих. Організаторам схеми повідомили про підозру за 4 фактами торгівлі людьми та 12 фактами незаконного позбавлення волі. Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, за минулий рік в Україні вже виявили понад 760 злочинів, скоєних у сфері торгівлі людьми. Протягом трьох років від сучасного рабства постраждали майже 50 тисяч українців. Більша частина з них зазнала трудової експлуатації, а приблизно три чверті жертв – чоловіки, які мають технічну або вищу освіту. 

За розрахунками експертів, в умовах рабства в Україні живе 301 тисяча людей. Правозахисники неодноразово наголошували, що українські суди не карають винних у торгівлі людьми ефективно. Зловмисники зазвичай навіть не отримують тюремного строку за свої злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter