На гарячу лінію для українських атомників, які перебувають в російській окупації, звернулись вже близько 11 тисяч разів

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За час роботи спеціального кол-центру для працівників Енергоатому, котрі опинились на тимчасово окупованих територіях або виїхали з них, надійшло близько 11 тисяч звернень. 

Про це повідомили в Енергоатомі. 

Фото: Енергоатом

Відкрили кол-центр у жовтні минулого року, а працюють у ньому, судячи з повідомлення, виключно операторки. 

Дані про 11 тисяч звернень не включають тисячі, які надійшли не до кол-центру. За словами працівниць, звернень у месенджерах може бути понад сотня у день. Здебільшого звертають мешканці окупованого Енергодара. 

“Кол-центр насправді дуже допомагає. Як би російські окупанти не намагались вбити в голову працівникам ЗАЕС, що Енергоатом їх покинув, проте це не так. Дуже нерідко з телефону буквально ллється агресія, бо на іншому кінці не вірять, що хтось їм допоможе. Але після розмови думка змінюється… Для нас це велика щоденна командна робота, бо звернень і справді багато”, – кажуть вони. 

Попри існування центру не усім енергодарцям вдається легко туди додзвонитись, бо російські окупанти блокують український зв’язок. 

“Для цього (аби зловити зв’язок –Ред.) то на берег річки ходять, то на дах вилазять, і це не метафора”, – додають в Енергоатомі. 

Операторки центру кажуть, що особливо важко тим працівникам ЗАЕС, які не пішли на співпрацю з окупантами. 

Ілюстративне зображення. Фото: Енергоатом

“Чоловік просто йшов вулицею, коли його заштовхали в машину, відвезли в комендатуру і дуже сильно побили. Застосовували навіть тортури. Після “ночівлі” у цій катівні він підписав папірець про зобов’язання отримати ворожий паспорт. Однак знайшов можливість подзвонити, щоб сказати, що це зроблено під примусом, а не за власним бажанням. І питав поради, що ж тепер робити. Не розповідаючи, як саме над ним знущалися, чоловік просто плакав у слухавку…”, – розповідають про одну з історій операторки. 

Чоловіку невдовзі вдалось знайти схованку.

Чимало мешканців Енергодару, які є працівниками ЗАЕС, не могли покинути свої робочі місця, бо від цього залежить питання ядерної та радіаційної безпеки.

“Станційників викликають в окупаційну адміністрацію. Однак вони не йдуть на пособництво ворогам, а просто продовжують сумлінно виконувати свою роботу…І водночас страшенно переживають, щоб їх не записали у зрадники”, – діляться переживанням енергодарців операторки. 

Нагадаємо, що Енергодар російські військові окупували 5 березня минулого року.

Невдовзі після цього там почалися проблеми з харчами, ліками, а росіяни почали викрадати містян прямо посеред вулиць. Попри тиск окупантів енергодарці виходили на протести, які розганяли стріляниною.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter