На Черкащині вчителя-пенсіонера судять за “повалення влади” через репост картинки у фейсбуку

Дата: 22 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

На Черкащині 66-річному пенсіонеру Володимиру Терещенку загрожує три роки в’язниці та конфіскація майна за репост публікації у фейсбуку, в якій, на думку правоохоронців, чоловік закликав до повалення державного ладу. 

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Володимир Терещенко – 66-річний мешканець міста Чигирин та колишній вчитель географії.  Після роботи у школі він розпочав громадську діяльність.  Ще за президента Віктора Ющенко він як активіст громадської організації “Народна рада Чигиринщини” домагався, щоб Чигирину надали статус гетьманської столиці. Також чоловік протистояв вирубці дерев у регіоні та опікувався екологічними проблемами. 

У жовтні 2020 року до будинку пенсіонера прийшли співробітники СБУ та звинуватили його у закликах до повалення державного ладу. Причиною цікавості правоохоронців став перепост, який Терещенко зробив на своїй сторінці у фейсбуку ще у 2018 році. У дописі була картинка із кулеметом “Максим” та словами про негідників при владі, стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл.

Виявилось, що відомості до ЄРДР у справі внесли ще рік тому, а потім силовики проводили експертизу, яка нібито підтвердила, що слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади. Терещенко звинувачення відкидає та повторює, що “не виступав з радикальною чи сепаратистською позицією проти влади, тим паче проти Конституції“. 

Адвокати пенсіонера припускають, що Терещенко міг потрапити у поле зору СБУ через роботу в громадській організації, яка бореться з корупцією в районі.

Володимир Терещенко має активну громадянську позицію, бореться за екологію та справедливість, але він не бере в руки кулемет або граблі і не йде валити владу. Слідство не навело жодних доказів цього”, – говорить його адвокатка Людмила Геращенко.

Нагадаємо, що Терещенко не перший українець, якого судять за репости. Так, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, з 2014 до 2018 року українські суди ухвалили 118 вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі. Найбільше вироків суди ухвалювали стосовно висловлювань, які зачіпають національну безпеку.

На відміну від Росії, де влада переслідує громадян, зокрема, за образи президента Володимира Путіна, в Україні немає спеціального регулювання активностей користувачів, а тому українські правоохоронці відкривають провадження за статтями за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади, а також до зміни меж території або державного кордону України.

Фотографія обкладинки: УГСПЛ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter