На Банковій вимагали ухвалити законопроєкт для боротьби зі злочинами ненависті проти ЛГБТ 

Дата: 05 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Під Офісом президента близько двохсот людей вимагали ухвалити законопроєкт №5488, який зокрема передбачає боротьбу зі злочинами ненависті щодо ЛГБТ. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Фото: Єлизавета Сокуренко, ZMINA

Учасники та учасниці акції “Тисни, аби не тиснули на тебе” прийшли під Офіс президента з плакатами проти дискримінації та насильства щодо ЛГБТ-людей. Під час заходу вимагали, аби в Україні ухвалили законопроєкт №5488.  Документ покликаний протидіяти дискримінації, зокрема, злочинам з мотивів гомофобії і трансфобії. 

Олена Шевченко, очільниця ЛГБТ-організації “Інсайт”, нагадала, що лише за останні тижні праворадикальні угроповання зірвали три заходи на ЛГБТ та феміністичну тематики в Києві та Одесі, а також закидали одеський офіс Асоціації ЛГБТ “Ліга” камінням.   

“Поліція системно не розслідує такі злочини, а також не охоче відриває кримінальні провадження у таких випадках. Тож ми виходимо сказати, що з нас досить – ми вимагаємо, аби правоохоронні органи охороняли й наші права”, – заявила активістка. Вона зазначила також, що законопроєкт №5488 не ідеальний та повідомила: провідні ЛГБТ-організації утворюють робочу групу та пропонуватимуть Кабінету міністрів України зміни до нього.  

Представниця міжнародного правозахисного руху Amnesty International Дзвенислава Щерба водночас зауважила, що напади груп, які пропагують ненависть, є цілеспрямованою кампанією залякування активістів та активісток, що виступають за права жінок та ЛГБТ в Україні: 

“Це створює умови, коли ніхто не може почуватися у безпеці, але час покласти безкарності кінець”.  

До участі в акції долучився й автор документальної стрічки “Будьмо, гей: діалоги про гідність” Євген Лєсной.  27 травня у Києві ультраправі молодики з угруповання Solaris зірвали преспоказ стрічки: нападники розбили вікна приміщення, де відбувалася подія, закинули до нього фаєри та залили сльозогінним газом.

Євген Лєсной

Режисер фільму прийшов на акцію у вишиваній сорочці з зіркою Давида. Чоловік хотів нагадати цим, що колись так само, як сьогодні відбувається дискримінація ЛГБТ, відбувались злочини ненависті стосовно євреїв. 

Учасників та учасниць акції охороняли поліцейські та нацгвардійці. Зокрема, вони відтісняли з десяток представників праворадикальних угруповань, які вийшли на контракцію. Присутні на ній були вже згаданий Solaris та “Небайдужа молодь”, яка взяла на себе відповідальність за напад на офіс “Ліги” в Одесі. 

Акція у підтримку законопроєкту відбулась мирно, хоча ще до її початку правоохоронці під руки вивели з неї учасника контракції. 

Нагадаємо, що 13 травня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5488, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо боротьби з виявами дискримінації.  

Так, документ пропонує нормативно визначити термін “нетерпимість”. Під нею, пишуть у проєкті закону, слід розуміти відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за низкою ознак. Зокрема, й за такими ознаками, як сексуальна орієнтація та ґендерна ідентичність (СОҐІ).  

Це визначення пропонують внести також до Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”. А ознаки СОҐІ – до низки статей ККУ: 115, 121, 122, 126, 127, 129, 130, 161 та 300. 
 
Крім того, учинення правопорушення з мотивів нетерпимості пропонують визнати обставиною, що обтяжує покарання як за адміністративне, так і за кримінальне правопорушення.  
 
Законопроєкт також має на меті відкоригувати статтю 161 КК України. Раніше вона передбачала відповідальність за “порушення рівноправності громадян”. У проєкті закону натомість пропонують змістити фокус на відповідальність за “розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості”.   

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter