На акції до річниці великого обміну жінок-полонянок у Києві президента закликали сприяти звільненню цивільних

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У центрі Києва пройшла акція, присвячена річниці великого обміну жінками-полоненими, що відбувся 17 вересня 2022 року. Того дня додому повернулося 108 бранок Кремля, 12 з яких були цивільними. Учасники акції звертаються до президента з проханням посприяти звільненню цивільних з російських в’язниць. 

Як передає кореспондентка видання ZMINA, акцію ініціювала громадська організація SEMA.

На майдані Незалежності зібралися близько 50 учасників, серед яких родини жінок, що потрапили в полон починаючи з 2014 року, а також колишні бранки, яких вдалося звільнити завдяки попереднім обмінам. 

Вони розповідають свої історії про викрадення рідних або перебування в полоні й вимагають від влади створити дієвий механізм звільнення цивільних. 

Так, звільнена минулого року з полону Людмила Гусейнова збирає підписи під зверненням до президента України, де питає, чому досі немає єдиної установи, яка б працювала над звільненням цивільних, і коли з’явиться реєстр цивільних полонених. 

“Ми чуємо: немає механізму для звільнення цивільних, Росія, відповідно до Женевських конвенцій, не має права затримувати цивільних полонених, бо це підвищує їхню “монетизацію”. Але ми бачимо, що попри все цивільних затримують починаючи з 2014 року. Кількість затриманих осіб уже становить понад 20 тисяч громадян України”, – йдеться у зверненні. 

Інша учасниця акції мешканка Херсона Оксана Поломій заявила, що російські адвокати не можуть захистити наших полонених. Вони лише передають продукти та речі ув’язненим. Водночас поневолених цивільних принижують, катують та вбивають. 
 
“У нас був випадок, коли, викравши чоловіка, окупанти стрибали його на груди, поки він не помер”, – розповіла учасниця. 
 
Вона додала, що окупанти засуджуватимуть людей до довічного терміну ув’язнення, навіть жінок. Так, наприклад, Марину Корсак, затриману ще 2017 року, засудили до 15 років ув’язнення за її любов до України.
 
Учасники мітингу провели на Майдані перфоманс під назвою “Розірвання російських ґрат”. Жінки розірвали плакати, на яких намальовано решітки.
 

Після цього вони попрямували на Банкову, щоб передати президенту звернення з підписами.

На блокпосту до них вийшов представник Офісу президента, забрав звернення й розписався на копії на підтвердження того, що він дійсно отримав документ.

Людмила Гусейнова сказала, що повідомить усіх про відповідь у себе на фейсбук-сторінці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter