МЗС України висловило протест Росії через вироки кримським “свідкам Єгови”

Дата: 07 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України висловлює протест через вироки, які підконтрольні Росії “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили Сергію Філатову й Артему Герасимову.

Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

“Росія як держава-окупант продовжує зловживати своїм законодавством на окупованій території Криму для переслідування громадян України за релігійною ознакою”, – йдеться в повідомленні відомства. 

Українські дипломати вимагають від Росії припинити кримінальне переслідування громадян України за “безпідставними обвинуваченнями на релігійному ґрунті”.

“Закликаємо міжнародне співтовариство звернути увагу на неправомірні рішення російських судів щодо громадян України та посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини на території тимчасово окупованого Криму і відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах”, – зазначили у відомстві.

Напередодні посольство США в Києві закликало Росію припинити переслідування “Свідків Єгови” в Криму.

Нагадаємо, 5 березня підконтрольний Росії “Джанкойський районний суд” засудив місцевого жителя Сергія Філатова до шести років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. А “Ялтинський міський суд”  засудив члена “Свідків Єгови” Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 тисяч рублів.

Нагадаємо, 20 березня 2019 року в Ялті формування, яке називає себе “місцевим відділом УФСБ в Республіці Крим”, порушило кримінальну справу за ч. 1 ст. 282.2 щодо Артема Герасимова. Він проводив богослужіння, яке ФСБ трактує як “організацію діяльності екстремістської організації”.
 
Як відомо, Верховний суд Росії 2017 року визнав екстремістськими релігійну організацію “Свідки Єгови“, її сайт та три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Він заборонив роботу організації в Росії та дозволив конфіскувати майно об’єднання. Під заборону потрапили всі кримські організації “Свідків Єгови”, оскільки після окупації в Криму де-факто діє російське законодавство. В Україні цю релігійну організацію не заборонено.
 
Артема Герасимова затримали і доставили для проведення слідчих дій до Сімферополя, після яких з нього взяли підписку про невиїзд. Обшуки відбулися ще за шістьма адресами. 26 березня 2019 року йому висунули звинувачення. 2 жовтня “Ялтинський міський суд” почав слухання справи по суті. Обвинувачення попросило “суд” ув’язнити Герасимова на шість років, ще на рік обмежити кримчанину волю та заборонити йому вести публічну діяльність на три роки. 
 
Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили в Криму обшуки та затримання підозрюваних в участі в релігійній організації. 
 
Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “Свідків Єгови” політв’язнями і вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії обвинуватили в екстремізмі. Amnesty International визнала Сергія Філатова в’язнем сумління.
 
Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила російські правоохоронні органи в “драматичній ескалації загальнонаціонального переслідування” “Свідків Єгови” у 2019 році.

Загалом Росфінмоніторинг і Росфінмоніторинг – урядова установа, яка наглядає за фінансовими потоками та протидіє незаконним операціям. вніс до списку “екстремістів та терористів” понад 200 “свідків Єгови”. Занесення до переліку призводить до автоматичного блокування банківських рахунків, дебетових і кредитних карт і фактично позбавляє людей всіх засобів до існування, що веде до подальших порушень прав людини.

За словами засудженого Сергія Філатова, близько 30 членів “Свідків Єгови”, які побоювалися переслідувань з боку російських силовиків, покинули Джанкой після тимчасової окупації півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter