МЗС розриває дипломатичні відносини із Сирією після заперечення нею територіальної цілісності України

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Україна розриває із Сирією дипломатичні відносини у відповідь на визнання нею так званої “незалежності” ОРДЛО. Крім того, запроваджується торговельне ембарго та економічні санкції щодо сирійських юридичних та фізичних осіб.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило рішення Сирійської Арабської Республіки визнати так звану “незалежність” тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

У відповідь на цей недружній акт Україна заявила про розрив дипломатичних відносин із Сирією без розриву консульських відносин відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські відносини 1963 року.

В українському зовнішньополітичному відомстві вказують, що Сирія намагається надати псевдосуб’єктності цим квазіформуванням на замовлення своїх кураторів у Кремлі. 

Україна розглядає це рішення як недружній акт, зазіхання на суверенітет і територіальну цілісність, грубе порушення українського законодавства, Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Із 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Руйнування внаслідок російського вторгнення в селі Боромля Сумської області

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками
Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter