Торік жінки зверталися по правову допомогу через домашнє насильство у 20 разів частіше за чоловіків

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році до системи безоплатної правової допомоги звернулися 1263 людини, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Серед них 1200 жінок та 63 чоловіки.

Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

У центрі зазначили, що торік за заявами адвокатів системи БПД суди винесли 237 обмежувальних приписів щодо осіб, які вчиняли домашнє або ґендерно зумовлене насильство.

Усього з проханням скласти заяву про видавання обмежувального припису стосовно кривдника у 2020 році до системи БПД звернулося 432 особи.

“Питання, з якими звертаються постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, можна розділити на чотири групи. Це справи про видачу обмежувального припису стосовно кривдника; представництво інтересів постраждалих осіб у кримінальних та адміністративних справах; розірвання шлюбу та поділ майна подружжя; стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав”, – розповіла перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

У центрі БПД як один з прикладів наводять історію потерпілих з Житомира. Від самого початку спільного проживання чоловік вчиняв фізичне та психологічне насильство над тещею та дружиною, все це на очах у малолітньої дитини. Жінки неодноразово викликали поліцію, але протоколи про адміністративне правопорушення заспокоювали кривдника ненадовго.

У Житомирському місцевому центрі з надання БВПД жінкам допомогли скласти й подати до суду заяву про винесення обмежувального припису. Вже наступного дня суд відкрив провадження в справі та ухвалив рішення про видавання обмежувального припису щодо кривдника. Чоловіку заборонили наближатися на відстань ближче ніж 500 метрів до фактичного проживання заявниці, а також перебувати в місцях спільного проживання. Строк дії обмежувального припису встановлено на шість місяців.

У центрі БПД розповіли, що 2020 року суди у 203 випадках заборонили перебувати в місці спільного проживання з постраждалою особою, у 183 – наближатися на визначену відстань до її місця проживання, роботи, навчання. У 154 випадках заборонено вести листування, телефонні перемовини з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб, у 124 випадках – розшукувати постраждалу людину, якщо вона за власним бажанням перебуває в місці, невідомому кривднику, та в будь-який інший спосіб спілкуватися з нею.

У 89 випадках потерпілі від домашнього насильства зверталися до центрів БПД щодо представництва інтересів осіб у кримінальних та адміністративних справах

За результатами розгляду таких справ суди ухвалили 14 вироків про визнання особи винною в скоєнні злочину, передбаченому статтею 126-1 Кримінального кодексу України (“Домашнє насильство”) та 32 рішення про визнання особи винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (“Вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису”). Розгляд 21 справи триває.

Раніше ZMINA повідомляла про те, як можна звернутися по безоплатну правову допомогу. 

Також читайте: Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись?

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3908-1, який посилює відповідальність за домашнє насильство, зокрема збільшує строки адмінарешту для кривдників та строк притягнення до відповідальності. 

Згідно з дослідженням “Юрфем”, у період карантину поліція виносила заборонні приписи домашнім кривдникам лише у 23,8% випадків, тим часом як до карантину застосовувала цей захід реагування у 28,4%.

Фото обкладинки: ottenpenna.co.uk

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter