З початку року 940 потерпілих від домашнього насильства звернулися по безоплатну правову допомогу

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

За 10 місяців цього року до системи безоплатної правової допомоги звернулися 940 постраждалих від домашнього насильства, яким був потрібен захист або представництво в суді. За минулий рік таких звернень було 790.

Про це виданню ZMINA повідомили в пресслужбі системи БПД.

Таке збільшення звернень в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов пов’язує, зокрема, з тим, що люди стали поінформованішими, частіше звертаються по правову допомогу.

Наприклад, на Донеччині, в порівнянні з 2019 роком, кількість звернень по вторинну правову допомогу від осіб, які постраждали від домашнього насильства, збільшилась ушестеро. Так, цього року безоплатну вторинну правову допомогу надали в 93 випадках.

Здебільшого питання, з якими потерпілі від домашнього насильства звертаються до системи БПД, стосуються звернення до суду для видавання обмежувального припису.

“За 10 місяців цього року до Рівненського місцевого центру надійшло 34 звернення від постраждалих від домашнього насильства. У 94% випадків звертаються жінки. Хоча і чоловіки подекуди зазнають домашнього насильства та шукають правової допомоги. Середній вік клієнтів цієї категорії 35–45 років. Здебільшого люди або хочуть проконсультуватись, або ж просять допомоги  юриста чи адвоката в складенні заяви до суду для видавання обмежувального припису”, – розповідає директорка Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алла Негрей.

Як звернутися до БПД онлайн і телефоном

У пресслужбі нагадують, що ті, хто не може особисто прийти до центрів та бюро правової допомоги, можуть звернутися туди телефоном або через інтернет.

Із квітня цього року система БПД запустила телеграм-чат “Правова допомога протидії насильству”, де потерпілі та свідки можуть отримати консультацію юристів щодо захисту своїх прав.

По правову консультацію можна також звернутися, написавши повідомлення у фейсбук-месенджер сторінки системи БПД, у публічний чат телеграм-каналу “Безоплатна правова допомога”, у приватний чат системи БПД у телеграмі або вайбері, а також через мобільний застосунок “Безоплатна правова допомога”.

Також потерпілі від домашнього насильства можуть отримати кваліфіковану правову допомогу, зателефонувавши на Єдиний телефонний номер системи БПД 0 800 213 103.

Так, лише з червня до листопада цього року до контактного центру надійшло 467 телефонних звернень з питань протидії та запобігання домашньому насильству.

Також у межах співпраці з урядовою гарячою лінією із запобігання домашньому насильству 15–47 з лютого до листопада цього року фахівці контактного центру системи БПД переспрямували 354 особи для отримання кваліфікованої психологічної чи інших видів допомоги.

Крім цього, у згаданий період оператори контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 прийняли понад 103 телефонних звернення від осіб, скерованих з гарячої лінії 15–47.

“Здебільшого питали, як притягнути кривдника до відповідальності, отримати безоплатну вторинну правову допомогу, як звернутися до правоохоронних органів у зв’язку з вчиненням домашнього насильства, про видавання обмежувального припису та винесення термінового заборонного припису. Багато запитань також стосувалося зняття з реєстрації за місцем проживання, стягнення аліментів, порядку розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини”, – каже начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру Наталія Марчук.

У системі нагадують, що домашнє насильство – це не лише заподіяння тілесних ушкоджень. Це і психологічний тиск – образи й залякування, заборона спілкуватися з рідними, і економічні утиски – заборона працювати чи навчатися, позбавлення житла, їжі, одягу тощо.

Щоб підвищити інформованість громадян про домашнє насильство, працівники системи БПД проводять просвітницькі заходи: вебінари, презентації, флешмоби, подкасти, прямі ефіри в соціальних мережах, відеоконсультації тощо. Серед основних тем – “Як розпізнати та припинити психологічне насильство в родині”, “Карантин – не привід для домашнього насильства”, “Способи захисту від домашнього насильства”, “Протидія домашньому насильству” тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter