МВС із некрологів зібрало базу з даними більш ніж 56 тисяч російських військових та бойовиків

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ України створило ресурс, де зібрали підтверджені з відкритих джерел дані щодо вбитих в Україні російських військових та інших членів російських формувань. 

Про це повідомили в МВС. 

Скриншот сайту

Ресурс отримав назву “Потерь.Нет”. Нині в його базі імена більш ніж 56 тисяч російських військових, бойовиків та інших учасників вторгнення в Україну. 

Автори сайту в його назві обіграли заяви російських військових високопосадовців, які від початку вторгнення в Україну всього тричі повідомляли про втрати власної армії, а їхня кількість нібито не перевищила й шести тисяч убитими.

Дані на ресурсі українського МВС збирають з відкритих джерел. 

“З некрологів, зі ЗМІ, в соціальних мережах, у групах пам’яті, які започатковують росіяни у своїх соціальних мережах. Інформацію обробляють аналітики Національної поліції, а також курсанти Національної академії внутрішніх справ та Харківського національного університету внутрішніх справ. Базу постійно доопрацьовують, інформацію отримують щоденно”, – розповідає заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Станом на 18 квітня поточного року, за даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу становлять близько 183 130 військовослужбовців. Слід зазначити, що Генштаб не виокремлює загиблих та поранених у своїй статистиці. 

Тимченко наголошує, що бажання творців проєкту – отримати інформацію про кожного загиблого та довести кількість ідентифікованих осіб до тієї кількості втрат, яку подає Генштаб. 

З відкритих джерел дані щодо російських втрат в Україні збирають також російські журналісти видань “Медіазона” та BBC. Їм вдалося підтвердити дані щодо 19 688 вбитих. 

Нагадаємо, що Україна на другий день російського вторгнення просила Міжнародний комітет Червоного Хреста допомогти з вивезенням більш ніж трьох тисяч тіл російських військових. Невдовзі президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з журналістами опозиційних російських видань, казав, що влада Росії взагалі не цікавиться долею загиблих. 

Тіла російських військових зберігають у моргах та спеціальних вагонах Укрзалізниці. Торік, обстрілюючи Харків, російські військові поцілили в один з таких. 

У Росії суд вважає, що дані про вбитих на війні в Україні росіян морально розкладають самих росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter