Росіяни у Харкові обстріляли вагони, в яких тримали тіла ліквідованих російських солдатів

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові, обстрілюючи Харків, поцілили у спеціальні вагони, де відповідно до норм міжнародного гуманітарного права Україна зберігає тіла ліквідованих російських солдатів. 

Про це повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ. 

Фото: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ

Військові опублікували фотографії наслідків обстрілу, на яких видно чималі пошкодження та декілька вщент зруйнованих вагонів. 

Фото: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ
Фото: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ
Фото: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ
Фото: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ

Україна на другий день російського вторгнення просила Міжнародний комітет Червоного Хреста допомогти з вивезенням понад 3 тисячі тіл російських військових. 

Президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з журналістами опозиційних російських видань, казав, що влада Росії не цікавиться їхньою долею:

“Ми хочемо їх передати, хочемо віддавати. Ми не хочемо тримати трупи, ви ж це чудово розумієте. Ми хочемо, щоб вони виїхали. Вони (представники Росії у переговорній групі. – Ред.) спершу відмовлялися, потім там ще щось. Потім якісь мішки нам пропонували. Слухайте, ну це все виглядає, ну… Я навіть не знаю… Знаєте, у нас у всіх, напевно, щось у житті було, коли йшли люди — навіть не близькі люди, не рідні… Слухайте, навіть коли собака чи кішка вмирає, то так не роблять. Це як… Це сміттєві пакети. Я не розумію, чесно, що люди думають. А особливо що думають батьки цих дітей”.

Станом на 22 вересня, за даними Генштабу ЗСУ, в Україні ліквідували понад 55,5 тисячі російських військових. Ще влітку, коли їхня кількість приблизно сягала 40 тисяч, для поховання тіл потрібна була б територія розміром, як 24 футбольних поля. 

Тіла росіян зберігають не лише у вагонах, але й у моргах. До прикладу, у Дніпрі міська влада повідомляла про понад 1500 тіл загиблих російських солдатів, які ніхто не хоче забирати.

Нагадаємо, що влада у Росії всього тричі від 24 лютого повідомляла про загиблих: 2 березня їх нібито було 498 осіб, 25 березня – 1351, а 21 вересня – 5937. 

Водночас журналісти BBC та “Медіазони” у Росії на основі відкритих даних про поховання загиблих лише військових змогли встановити факти смерті понад 6,6 тисячі осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter