МОЗ планує вакцинувати 4 мільйони українців до середини наступного року

Дата: 17 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Україна розраховує отримати першу партію вакцини проти коронавірусу в межах співпраці з глобальною ініціативою COVAX уже до кінця першого кварталу 2021 року.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Фото: Reuters

Глобальний альянс із вакцин та імунізації наразі отримав від України першу частину заявки на 8 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу. Ними планують щепити 4 мільйони українців. Другу частину заявки до ініціативи COVAX, як повідомляли урядовці, мають подати до середини грудня. 

“Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX щодо отримання певної кількості вакцин. У результаті численних перемовин ми домоглися, що ми отримаємо 8 мільйонів доз по цій ініціативі. Ми практично завершили вже підписання документів, було подано відповідні заявки – і ми отримали схвалення цієї заявки”, – заявив Степанов. 

Відомо, що до пріоритетних груп вакцинації, які сукупно охоплюють майже 21 мільйон людей і 20 866 390 млн., або 50% населення України, входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо. 

Нагадаємо, що, за прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

У листопаді  спочатку американська фармацевтична корпорація Pfizer, а згодом і їхні колеги з біотехнологічної компанії Moderna заявили про розроблення високоефективної вакцини проти коронавірусу. Ними вже щеплюють людей у Великобританії та США. Нещодавно хакери вкрали з бази даних Європейського агентства з лікарських засобів, яке займається сертифікацією вакцини, дані про ці препарати.

Фотографія обкладинки: Yahoo News

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter