Медики, військові, освітяни: МОЗ сформувало пріоритетні групи вакцинації від ковіду

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я визначило 12 пріоритетних груп населення для вакцинації від коронавірусу.

Про це повідомили на сайті Центру громадського здоров’я.

До пріоритетних груп, які сукупно охоплюють майже 21 мільйон людей і 20 866 390 млн., або 50% населення України, входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо. Сформували ці групи на основі рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Глобальний альянс із вакцин та імунізації наразі отримав від України першу частину заявки до світової ініціативи COVAX на 8 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу. Ними планують щепити 4 мільйони українців. Другу частину заявки до ініціативи COVAX мають подати до середини грудня. 

“Перша партія вакцин уже на початку 2021 року забезпечить до 5% обсягу доз, який ми маємо отримати. Наразі триває підготовка логістичних маршрутів, щоби незалежно від необхідного вакцинам температурного режиму ми могли ефективно їх використати”, — зазначив в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я України Ігор Кузін.

Фото: AP Photo / Luca Bruno

За його словами, участь України у світовій ініціативі COVAX забезпечить вакцинами лише 20% населення, тому уряд веде перемовини з іншими виробниками, щоб безпосередньо за кошти держбюджету закупати вакцини.

“На закупівлю вакцини заклали 15 млрд грн. Залежно від перемовин вакцина може прийти раніше чи пізніше від COVAX”, — зазначив Кузін.

Нагадаємо, що 8 грудня Великобританія почала масштабну вакцинацію населення проти коронавірусу. Влада країни планує, що до кінця року 400 тисяч британців отримають щеплення від ковіду. Першими його мають отримати літні та медики.

Нещодавно генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав найбагатші країни допомогти світу з вакцинацією від коронавірусу, адже це буде складним завданням. Тільки для перевезення вакцини знадобиться, за оцінками експертів, 8 тис. великих транспортних літаків. Однак деякі вакцини потребують зберігання за температури нижче ніж нуль градусів, а тому з майбутньої операції вже зараз можна вилучити велику кількість літаків. 

Фотографія обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter