Хакери вкрали дані вакцин проти коронавірусу

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Хакери вкрали з бази даних Європейського агентства з лікарських засобів дані про вакцини проти коронавірусу, які винайшли в лабораторіях виробників Pfizer / BioNTech та Moderna.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Bloomberg

Європейське агентство з лікарських засобів розпочало роботу в 1993 році в Лондоні, але минулого року офіс агентства перенесли до Амстердама. Організація координує оцінювання і нагляд за якістю лікарських препаратів та ветеринарних засобів на всій території Європейського Союзу. 

Про атаку хакерів в агентстві, яке вирішувало, чи можна вакцинувати жителів ЄС препаратами Pfizer / BioNTech та Moderna, повідомили на початку грудня. У відомстві наголосили, що вже розпочали повне розслідування в тісній співпраці з правоохоронцями та іншими відповідними структурами. 

Одразу після атаки хакерів про викрадення даних повідомили в компанії BioNTech, а тепер про це повідомили розробники Moderna. У компанії наголосили, що в даних, поданих до агентства, не було жодної персональної інформації про учасників досліджень. 

Нагадаємо, що наразі масштабну вакцинацію проти коронавірусу почали у Великобританії та США. Водночас, як розповіли правозахисники, бідні країни зможуть вакцинувати від ковіду одного з десяти громадян, якщо їм не допомогти. Багатші країни, населення яких становить лише 14% загальносвітового, закупили досить доз, щоб щепити всіх своїх громадян майже тричі до кінця 2021 року препаратами, які проходять клінічні випробування. Лідеркою серед таких держав є Канада, якій вистачить доз для п’ятикратної вакцинації кожного громадянина.

Експерти закликали виробників вакцини до відкритого обміну технологіями, щоб допомогти з вакцинацією світу. 

Відомо, що українське Міністерство охорони здоров’я вже визначило 12 пріоритетних груп населення для вакцинації від коронавірусу, до яких входять, зокрема, працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які мешкають у соцзакладах. За оцінками міністерства, до переліку входять понад 20 мільйонів українців. 

Фотографія обкладинки: RNZ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter