МОЗ: Лікарі, які пройшли онлайн-навчання з психологічної допомоги, матимуть професійний супровід

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Українські лікарі, які отримали сертифікат про успішне проходження онлайн-курсу з ведення поширених психічних розладів, матимуть професійний супровід під час роботи з пацієнтами. 

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю виданню “The Village Україна”.

Ілюстраційне зображення. Фото: Лікарі без кордонів

Нині майже 28 тисяч медпрацівників, з яких понад 13 тисяч лікарів “первинки”, можуть надавати психологічну допомогу в понад пів тисячі закладів по всій країні. 

За словами Ляшка, в уряді розуміють, що онлайн-курси не можуть закрити всі потреби лікарів, тож для них організують супервізію – це один з методів теоретичного і практичного підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері психологічного консультування.

“Треба, щоби приїхав більш кваліфікований спеціаліст, який має більше років досвіду, подивився, як надають консультації й допомогу ті, хто отримав цей сертифікат. Таким каскадним методом ми хочемо покрити 75 % всіх наших закладів “первинки”, щоби від них хоча б по декілька спеціалістів пройшли курс mhGAP і Mental Health Gap Action Program (mhGAP) – програма дій ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я і могли надавати психологічну допомогу всім, хто її потребує”, – каже посадовець.  

ВООЗ оцінює кількість українців, яким через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, у приблизно 10 мільйонів. Соціологам же під час опитувань про погіршення власного психологічного стану вже говорять більш ніж половина респондентів.

Нагадаємо, що стежити за своїм психологічним станом українцям мають допомагати спеціальні амбасадори. За планом урядовців, в Україні має з’явитися суспільство, де всі люди незалежно від професії можуть піклуватися про свій психологічний стан, а також пояснити іншим, як це зробити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter