Мовний омбудсман перевірить “Укрзалізницю” через російську на міжнародних квитках

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови видав наказ про здійснення державного контролю за застосуванням української в компанії “Укрзалізниця”. 

Про це розповів мовний омбудсман Тарас Кремінь

Фото: УЗ

Причиною уваги Креміня стало обурення низки українців у соцмережах використанням російської мови на квитках міжнародного сполучення. 

За словами посадовця, це є серйозним порушення мовного закону, а саме статті 30, згідно з якою підприємства, установи та організації всіх форм власності здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги) державною мовою.

Окрім цього, стаття 36 регулює, що послуги у сфері транспорту в Україні мають надавати державною мовою, у всіх видах пасажирського транспорту всю необхідну інформацію можуть дублювати англійською мовою, а в міжнародному пасажирському – офіційною мовою (мовами) країни, сполучення з якою здійснює транспорт.

Обслуговувати пасажирів можна будь-якою мовою, прийнятною для сторін. 

Нагадаємо, що з роками кількість тих, хто спілкується українською в Україні, збільшувалась, а з початку повномасштабного російського вторгнення таких людей значно побільшало. Соціологам понад 80% громадян розповіли, що перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою. 

Попри це в Україні досі можуть, наприклад, відмовитись обслуговувати, якщо ви спілкуєтесь українською, або ж не взяти на роботу, як це було торік з айтівцем Денисом Водотійцем. Такі історії не поодинокі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter