Московський міський суд РФ ухвалив рішення щодо ліквідації центру вивчення націоналізму та ксенофобії

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Москві суд задовольнив позов Мін’юсту РФ щодо ліквідації інформаційно-аналітичного центру  “Сова”.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці організації.

Представники центру зазначили, що планують оскаржити рішення суду.

“Мосміськсуд не погодився з аргументами захисту, що участь у заходах поза Москвою не є порушенням закону. Суд не погодився також і з тим, що навіть якщо таку участь визнати порушенням, то вона точно не повинна вважатися навмисною та грубою, а тому ліквідація центру не є адекватним заходом. Зрозуміло, ми з рішенням Мосміськсуду не згодні і оскаржуватимемо його. Поки рішення про ліквідацію не набуло чинності, “Сова” продовжує роботу”, – йдеться в повідомленні.

Інформаційно-аналітичний центр “Сова” – це неурядова організація, створена у 2002 році. Центр займається моніторингом проблем націоналізму і ксенофобії в РФ. Там також вивчають питання щодо зловживань російської влади законодавством щодо екстремізму, проблеми порушення свободи сумління та інші дотичні теми. 

2016 року організацію визнали “іноземним агентом”. Торік у вересні хвиля нападок на аналітиків посилилась. Громадський рух “Ветерани Росії” висунув вимогу ліквідувати центр “Сова”.

Їх звинуватили в “русофобії та протидії традиційним цінностям”, у співпраці “не з тими партнерами”, а також у критиці неправомірного застосування антиекстремістського законодавства. Це законодавство дозволяє російській владі, наприклад, переслідувати кримських татар в окупованому Криму. 

Нагадаємо, у березні поточного року російський Мін’юст звернувся до суду, з вимогою ліквідувати інформаційно-аналітичний центр “Сова”. 

Звернення стало результатом позапланової перевірки, проведеної відомством у січні. Основним порушенням було визнано участь “Сови” у заходах чи організації їх поза регіоном своєї реєстрації, тобто Москви. За три роки Мін’юст РФ нарахував 24 такі заходи, зокрема семінари та круглі столи в інших містах та міжнародні конференції за кордоном.

Також цього року в Росії за таким самим формальним приводом уже ліквідували найстарішу правозахисну організацію в країні – Московську Гельсінську групу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter