У Росії хочуть ліквідувати центр вивчення націоналізму і ксенофобії, бо той проводив семінари “не за реєстрацією”

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії міністерство юстиції звернулося до суду, щоб ліквідувати інформаційно-аналітичний центр “Сова”.

Про це повідомили на сторінці центру у фейсбуку. 

Фото: Alexander Avilov / Moskva News Agency

“Сова” – це неурядова організація, яку створили ще у 2002 році. Займається вона серед іншого питаннями націоналізму і ксенофобії в Росії. Досліджують там також зловживання російської влади законодавством щодо екстремізму, моніторять проблеми свободи сумління, мови ворожнечі та інші дотичні теми. 

Ще з 2016 року влада в Росії вважає центр “іноземним агентом”, однак торік у вересні хвиля нападок на аналітиків посилилась. Їх звинуватили в “русофобії та протидії традиційним цінностям”, у співпраці “не з тими партнерами”, а також у критиці неправомірного застосування антиекстремістського законодавства. Це законодавство дозволяє російській владі, наприклад, переслідувати кримських татар в окупованому Криму. 

Формально вимагає ліквідації центру рух “Ветерани Росії”. Цей рух до цього вже вимагав “заборонити реп у Росії”, причетний він також до тиску на правозахисників з “Меморіалу”, журналістів та російських опозиціонерів. 

Лідер “ветеранів” звернувся до російських силовиків, які провели перевірку та виявили, що зареєстрований у Москві центр проводить діяльність не за місцем реєстрації. 

“Мін’юст налічив 24 таких заходи за останні три роки, включно з участю в конференціях ОБСЄ. Ми з позицією Мін’юсту не згодні й сперечатимемося з ним у суді”, – кажуть у центрі. 

Цього року в Росії за таким самим формальним приводом уже ліквідували найстарішу правозахисну організацію в країні – Московську Гельсінську групу. 

Нагадаємо, що нещодавно в Росії до в’язниці відправили подружжя, яке називало в соцмережах російських керманичів воєнними злочинцями та малювало трафарети із зображенням Путіна та Гітлера в селах свого регіону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter