МОН розповіло, що дискримінаційний курс “Основи сім’ї” не є обов’язковим

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки запевняє, що курс “Основи сім’ї” для учнів 10–11-х класів є курсом за вибором, не є обов’язковим і не має грифу відомства. 

Про це повідомили на сайті міністерства. 

Рішення щодо схвалення освітнього комплексу “Основи сім’ї” ухвалила науково-методична комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді, однак посібники, схвалені ще у 2018 році, не можна використовувати в освітньому процесі, а в перевиданих книжках, як запевнили в МОН, мають бути враховані зауваження експертів. 

Відреагували в МОН і на інформацію про те, що батьків можуть змушувати купувати підручники для курсу “Основи сім’ї” за 250 грн. 

“Закон “Про повну загальну середню освіту” забороняє залучати кошти батьків на придбання навчальних матеріалів курсів, які є складовою освітньої програми школи”, – нагадали в міністерстві. 

Нагадаємо, що МОН припинило дозвіл на використання в школах освітнього факультативного курсу “Основи сімʼї” ще в листопаді минулого року. Зробили це після того, як журналісти привернули увагу до підручника, в якому розповідали антинаукові факти. Нещодавно автор книжки повідомив, що міністерство знову рекомендуватиме курс у школах.

Програма “Основи сім’ї” є факультативним курсом, тобто школи самі обирають, чи викладати його, і розрахована на два роки – для 10-х та 11-х класів загальноосвітніх шкіл. Запровадження курсу в певних українських школах спричинило незадоволення батьків та експертів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter