Школам знову рекомендуватимуть курс “Основи сім’ї” з “молитвою за чоловіка” та агітацією проти контрацепції

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки відновило шкільний курс “Основи сім’ї”, який минулого року за наявність дискримінації критикували правозахисники, адміністрації шкіл та батьки учнів. 

Про це повідомив у фейсбуку автор підручника Андріан Буковинський

Автор підручника, в якому дітей навчали, зокрема, молитися за чоловіка, розповідали про аморальність аборту, шкоду контрацепції та дошлюбного сексу, виклав відповідь, яка надійшла йому з Інституту модернізації змісту освіти. Експерти відомства розглянули матеріали антидискримінаційної експертизи та дійшли висновку, що шкільний курс можна відновити для учнів 10–11-х класів, але за умови перевидання. 

“Тепер у нас усіх багато роботи по впровадженню програми. Ми врахували всі слушні пропозиції, внесли відповідні правки в текст програми та плануємо перевидання підручників”, – написав Буковинський. 

Співзасновниця громадської організації “Батьки СОС” Альона Парфернова наголошує, що курс містить антинауковий та антиконституційний контент.

Вона також звертає увагу на те, що батьків можуть змушувати купляти підручники для цього курсу за 250 грн. При цьому, за її словами, батьки учнів написати заяву на ім’я директора школи про відмову від проходження курсу, адже він є варіативною дисципліною:

“Ви маєте повне право відмовитись від цього, хоч щоб вам не брехали у шкільній адміністрації , типу «це погоджено педрадою, ви не можете відмовитись». І можете ще написати скаргу до департаменту та поліції про примус здати кошти”.

Нагадаємо, що МОН припинило дозвіл на використання в школах освітнього факультативного курсу “Основи сімʼї” ще в листопаді минулого року. Зробили це після того, як журналісти привернули увагу до підручника, в якому розповідали антинаукові факти. 

Програма “Основи сім’ї” є факультативним курсом, тобто школи самі обирають, чи викладати його, і розрахована на два роки – для 10-х та 11-х класів загальноосвітніх шкіл. Запровадження курсу в певних українських школах спричинило незадоволення батьків та експертів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter