Молитва за чоловіка та шкода контрацепції: про що йдеться в підручнику “Основи сім’ї”  

Дата: 14 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

З вересня цього року в деяких українських школах почали викладати курс “Основи сім’ї” за однойменним підручником. У ньому йдеться про необхідність молитися за чоловіка, аморальність аборту, шкоду контрацепції та дошлюбного сексу. 

Про це у своєму матеріалі пише видання “theБабель“, яке докладно вивчило підручник. 

Ілюстрація з підручника / “theБабель”

Програма “Основи сім’ї” є факультативним курсом, тобто школи самі обирають, чи викладати його, і розрахована на два роки — для 10-х та 11-х класів загальноосвітніх шкіл. Видання посилається на автора курсу Адріана Буковинського і зазначає, що предмет читають у більш ніж 120 українських школах. Це менш ніж 1% загальної кількості середніх шкіл, яких в Україні понад 16 тисяч. 

“Буковинський сам розробив курс “Основи сім’ї” та запропонував його Міністерству освіти та науки. Наприкінці 2018 року МОН рекомендувало викладати курс у старших класах. Коштує комплект із двох підручників 250 гривень”, – йдеться в тексті.  

Водночас підручник містить антинаукові тези та викладає суто релігійний, християнський наратив. 

Так, наприклад, у підручнику написано:

  • “використання більшості контрацептивів та здійснення абортів є вбивством”. Зокрема підручник не розповідає про наявні засоби контрацепції, а в якості альтернативи пропонує займатися сексом виключно у шлюбі (Додано після публікації. – Ред.);
  • “рішення жінки перервати вагітність не є обґрунтованою з точки зору моралі підставою здійснення аборту”;
  • “молитва – запорука позитивного душевного стану”;
  • “рівень розлучень серед пар, які мали статеві стосунки до одруження, більше як на 50% вищий, ніж серед тих, які утримувалися до одруження”. 

Йдеться в “Основах сім’ї” й про єдину модель щасливої родини, зауважує “theБабель”: молоді чоловік і жінка одружуються, вінчаються, у найближчі кілька років стають батьками, мати здебільшого займається хатніми справами і “разом з дітьми молитвами стимулює потенціал чоловіка з виховання дітей”. 

Ілюстрація з підручника / “theБабель”

Запровадження курсу в певних українських школах спричинило незадоволення батьків. Так, деякі з них звернулися до міністерки освіти Ганни Новосад і попросили провести антидискримінаційну перевірку підручника.

“У книжці є серйозний християнський православний складник, і батьки занепокоєні через це, особливо ті, які сповідують якусь іншу релігію. У нас начебто світська держава, а дітям у начебто нерелігійному курсі безальтернативно пропонується православний християнський підхід до світогляду”, – цитує “theБабель” позаштатну радницю міністерки Олену Масалітіну.  

Водночас, оскільки підручник надрукований не за державні кошти і не є частиною обов’язкової програми, він не мав би проходити таку експертизу. Утім, через звернення батьків її все ж провели, коментує виданню Масалітіна:  

“Там є позитивні речі, варті запровадження в школі, але є і речі, що суперечать чинному законодавству. Зараз висновок експертів вивчають юристи Міністерства освіти та науки, далі його передадуть міністерці освіти”. 

Нагадаємо, що це не перший випадок, коли в українських школах запроваджують схожий курс. У 2016 році МОН спочатку рекомендувало, але згодом відкликало рекомендації щодо підручника “Сімейні цінності” (8–9-й класи). Той містив низку ґендерних стереотипів. Наприклад, про те, що “справжня жінка ніколи не сперечається”, “завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього”, натомість чоловіка презентували як “творця, який завжди прагне до новизни”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter