“Сімейні цінності” від МОН: жінка на обслузі у чоловіка та гомосексуальність як наслідок незрілості

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки України рекомендує школам впроваджувати факультативний курс із формування сімейних цінностей.

Відповідний лист МОН на початку цього тижня розіслало регіональним департаментам освіти.

Документ підписав заступник міністра освіти Павло Хобзей. У листі йдеться, що “МОН рекомендує у навчальних закладах продовжувати впровадження програми формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства”.

До листа додається список літератури, якою представники міністерства пропонують користуватися під час викладання курсу для школярів 8–9-х класів.

Ініціатива не нова – подібні рекомендації МОН видає вже не перший рік, повідомляє видання “Ділова столиця”.

Серед рекомендованої Міносвіти літератури є посібник “Сімейні цінності для учнів 8–9 класів”, перевиданий в Івано-Франківську у 2014-му році (автори – В. Прит, С.Тесленко, З. Охрименко, Л.Корецька).

Укладачі посібника відзначають, що основні завдання курсу – прищепити свідомий підхід до створення сім’ї, сформувати думку про те, що всі члени сім’ї повинні постійно розвиватися, а також навчити школярів бути щасливими.

“Сьогодні у нас суспільство “мужніх жінок” і “жіночних чоловіків”, – пишуть автори. І, як результат такого жахливого стану речей – зниження статусу інституту сім’ї, все більшого розвитку гомосексуальних відносин, збільшення захворюваності та злочинності”.

Тому вчителі разом із батьками повинні виховувати в хлопчиках чоловічі якості, а у дівчаток – жіночі. Так, українському підлітку розкажуть, що “чоловік – творець, який завжди прагне до новизни”. Чоловік, за версією укладачів посібника, повинен бути великодушним, цікавим і хоробрим.

Чоловік – добувач, креативник і захисник. Але не все так просто: “Розкриттю чоловічих талантів і якостей сприяє жінка, яка знаходиться поруч”.

Про фемінність в методичці теж згадано, але про розумові здібності жінок у посібнику немає. Навпаки: “Якщо для чоловіка важливо затвердити реальну, соціальну дійсність, то для жінки – створити зручну для себе реальність. Тому дуже важливо, щоб чоловік опікувався душевним, емоційним і фізичним станом жінки”.

“Завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього”, – сказано у виданні.

“Справжня жінка ніколи не сперечається, не доводить, не намагається керувати ситуацією, оскільки знає, що все в світі створено для неї, для реалізації її бажань і мрій. А швидкість реалізації її бажань залежить від якості простору, яке вона формує повагою і любов’ю до себе і чоловіка, який втілює її бажання і мрії”.

Автори посібника “Сімейні цінності” докладно підійшли до опису жіночих обов’язків. Так, у посібнику написано: жінка повинна відповідати за свої статки і наповнення загального простору любов’ю.

“Це і підбирати штори на вікна, і доглядати за чоловіком, і з любов’ю подавати чай, і готувати їжу, і продумувати сімейне дозвілля”, ­– навчають школярів автори методички.

“Якщо жінка хоче, то може ще й працювати, але так, щоб робота була творчою і допомагала їй розкривати свої жіночі якості”, – йдеться у посібнику.

Посібник також наводить опис прикладів традиційної та партнерської моделей сім’ї.

“У традиційній сім’ї обов’язки дружини передбачають виховання дітей, створення домашнього затишку, обслуговування сім’ї, підпорядкування власних інтересів інтересам чоловіка. У стосунках із чоловіком – залежність і терпимість, покірливість. Сімейні обов’язки чоловіка – влада і контроль, прийняття основних рішень, емоційна підтримка дружини. Основна роль чоловіка – голови сім’ї, яка передбачає матеріальне забезпечення та, у разі необхідності, захист близьких”, – повідомляють автори, зазначаючи, що сьогодні є сім’ї, які живуть за цією моделлю.

“Партнерська сім’я (егалітарна) будується на засадах партнерства. Такий рольовий розподіл передбачає сумісне матеріальне забезпечення сім’ї відповідно до можливостей чоловіка та дружини, спільну відповідальність за дітей, сумісну участь у домашній праці. Чоловік, дружина та їхні діти – рівні в прийнятті важливих для сім’ї рішень. Партнерство також передбачає ставлення до сім’ї як до спільної справи, до організму, що потребує уваги й участі кожного її члена. Сім’я при цьому може розглядатися як підприємство з усіма притаманними йому функціями”, – описує підручник партнерську модель.

Автори кажуть, що майбутнє подружжя має заздалегідь домовитися про модель своєї сім’ї, але вказують, що обидві моделі мають свої недоліки.

В окремому розділі також згадується про гомосексуальність як наслідок незрілості.

“Незрілий чоловік, як правило, нереалізований у соціумі: у нього може бути складне фінансове становище, або проблеми із сім’єю, або і те, й інше. У гіршому випадку він потрапляє в ігрову, алкогольну чи навіть наркотичну залежність. Сексуальні збочення, гомосексуальні нахили, фанатизм у будь-якому прояві теж походять від незрілості. Часто такі чоловіки люблять різні “іграшки”: зброю, прикраси, супермодні телефони, годинники і т. п. Вони віддають перевагу зовнішньому антуражу над доцільністю”, – йдеться у підручнику.

Редакція Центру інформації про права людини вважає, що рекомендований посібник містить низку відверто дискримінаційних та сексистських месиджів, які можна трактувати як пропагування гендерної нерівності. А також дискримінаційні висловлювання стосовно представників ЛГБТ-спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter