МОН підтримало вимогу студентів Львівської політехніки звільнити Фаріон за образу українських військових

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки України підтримує заклик студентів Національного університету “Львівська політехніка”, які вимагають від адміністрації вишу відреагувати на поведінку доцентки катедри української мови Ірини Фаріон, яка дискримінує російськомовних бійців ЗСУ. 

Таку відповідь від МОН отримало “Суспільне”.

Плакати на стінах вишу, які розвісили студенти, обурені заявами Фаріон. Фото: ZAHIDWTF 24/7

Посадовці міністерства зазначили, що виші займаються не лише наданням знань, але й формуванням особистості та світогляду студентів.

Через це викладачі повинні, між іншим, виховувати повагу до фундаментальних цінностей, серед яких гідність людини та повага до українських захисників та захисниць.

“Міністерство підтримує вимоги студентів до закладу вищої освіти не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальних цінностей, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць”, – йдеться у відповіді міністерства. 

Втім, посадовці додають, що рішення щодо звільнення Фаріон має приймати адміністрація Львівської політехніки, на рішення якої вони вплинути не можуть. 

Заяву щодо військових Фаріон зробила, розмовляючи з журналісткою Яніною Соколовою. Невдовзі після цього колишня нардепка опублікувала допис у соцмережах, у якому назвала російськомовних бійців ЗСУ “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”.

“Виправдувати москворотих у війську – віддаляти нашу перемогу або ще гірше – воювати за єврорашу”, – додала вона. 

Цікаво, що Фаріон у радянські часи агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено у її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Ірина Фаріон

На стінах вишу, де викладає Фаріон, студенти вивісили плакати, якими закликали інших не мовчати, бо “це ознака згоди”, та називали Фаріон “паплюжником честі українських воїнів”.

“Чому керівництво мовчить, коли викладач топче гідність наших героїв? Чому керівництво університету мовчить, коли викладач каже “за діло” щодо зруйнованого Маріуполя? Чому керівництво мовчить, коли викладач закликає до насилля? Чому?” – йдеться на одному з плакатів. 

Керівництво вишу поки ситуацію із закликами студентів не коментувало. 

Відреагувати на поведінку колишньої парламентарки, але не адміністрацію вишу, а правоохоронців просить Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Нагадаємо, що Фаріон не єдина викладачка Львівської політехніки, яка ймовірно не відповідає вимозі щодо виховування поваги до фундаментальних цінностей, серед яких гідність людини.

Так, кілька років тому старша викладачка кафедри дизайну та основ архітектури Ольга Мер’є почала під час лекції розповідати студентам про антинаукову теорію, згідно з якою можна катувати ЛГБТ-людей, якщо називати це “лікуванням”.

Фотографія обкладинки: УНІАН 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter