Шпигунською програмою Pegasus заразили телефони щонайменше чотирьох активістів Казахстану – Amnesty International

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Казахстані мобільні пристрої щонайменше чотирьох активістів ще з червня 2021 року заражені шпигунським програмним забезпеченням Pegasus від NSO Group.

Про це повідомила Лабораторія безпеки Amnesty International.

Джерело: pixabay.com

Такий висновок правозахисники зробили після судово-медичного аналізу телефонів дев’яти казахстанських правозахисників.

Троє з постраждалих – Таміна Оспанова, Дімаш Алжанов і Айзат Абільсейт – раніше отримали від Apple попередження про “спонсорованого державою нападника” 24 листопада. У сповіщенні наголошувалося на тому, що активісти могли стати мішенню шпигунського Pegasus.

Четвертий потерпілий – Дархан Шаріпов – такого повідомлення не отримував. Це свідчить про те, що повідомлені особи представляють лише частину правозахисників, стосовно яких у Казахстані застосували вказану шпигунську програму.

Усі постраждалі належать до громадського молодіжного руху “Oyan, Qazaqstan” (“Прокинься, Казахстан”). Жертвами вірусної програми стали колеги та друзі Темірлана Енсебека, сатиричний блог якого в інстаграмі перебуває під слідством у країні, йдеться у повідомленні.

Мобільні пристрої активістів були заражені шпигунським програмним забезпеченням у період з 3 по 5 червня 2021 року. 5 червня “Oyan, Qazaqstan” проводив один зі своїх публічних заходів #Seruen, де активісти могли зустрітися віч-на-віч у громадських місцях. Кампанія спостереження тривала щонайменше до липня 2021 року.

Правозахисники наголосили, що цей випадок – ще один доказ того, що шпигунське програмне забезпечення NSO є “зброєю для урядів, які прагнуть змусити замовкнути соціальні рухи та придушити інакомислення”.

Директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс закликала держави по всьому світу негайно ввести мораторій на експорт, продаж і використання обладнання для спостереження, доки не буде створена нормативно-правова база, яка відповідає правам людини. 

Нагадаємо, що наприкінці листопада технічна підтримка компанії Apple попередила низку активістів, журналістів і правозахисників з Казахстану, Таїланду, Гани, Уганди та Сальвадору про можливі злам або стеження з боку зловмисників, які “спонсоруються державою”. Повідомлення отримали щонайменше 20 людей.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за активістами, правозахисниками, журналістами та політиками могли роками стежити за допомогою програми Pegasus. Такі дані навели розслідувачі після тривалого журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”.

Програма-шпигун здатна миттєво встановитися на телефон жертви: для цього досить лише один раз натиснути на отримане від зловмисників посилання.

“Репортери без кордонів” (RSF) закликали прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета припинити дозвіл на експорт цього шпигунського програмного забезпечення.

Також організація надала низку рекомендацій для журналістів, як захистити свій смартфон від зловмисників та шпигунського обладнання.

“Oyan, Qazaqstan” – громадський рух Казахстану, утворений у червні 2019 року у відповідь на арешт місцевих активістів Бейбариса Толимбекова та Асії Толєсової. Їх заарештували за те, що під час марафону 2019 року на проспекті Аль-Фарабі в Алмати наклеїли плакат із закликом до чесних президентських виборів.

Активісти руху вимагають розширення громадянських прав, встановлення парламентської республіки, підтримки прав ЛГБТ, гендерної рівності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter