Apple попередила активістів Казахстану та ще кількох країн про можливе стеження з боку держави

Дата: 25 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Технічна підтримка компанії Apple попередила низку активістів, журналістів і правозахисників з Казахстану, Таїланду, Гани, Уганди та Сальвадору про можливі злам або стеження з боку зловмисників, які “спонсоруються державою”.

Повідомлення отримали щонайменше 20 людей, пише Reuters.

Джерело: pexels.com

У повідомленні йдеться про те, що їхній пристрій “може бути зламаний спонсорованим державою зловмисником”, щоб отримати “віддалений доступ до ваших конфіденційних даних, повідомлень або навіть до камери та мікрофона”.

Серед тих, хто може стати мішенню зловмисників, – щонайменше шість активістів та дослідників, які критикували уряд Таїланду.

Про попередження від Apple щодо можливого стеження також розповіли двоє політичних активістів у Гані, опозиційний політик в Уганді, а також десяток журналістів із сальвадорських ЗМІ, уточнює Reuters.

Серед тих, хто отримав таке повідомлення, – шестеро активістів руху за політичні реформи Oyan, Qazaqstan! Корпорація не називає, яку саме шпигунську програму можуть використати зловмисники, проте активісти припускають, що до зламів може бути причетне програмне забезпечення Pegasus.

Відомо, що 23 листопада Apple подала позов проти ізраїльської фірми NSO Group – розробника Pegasus, вимагаючи заборонити в майбутньому використовувати програмне забезпечення, послуги та прилади Apple. Позов подали до Федерального окружного суду Північного округу Каліфорнії у місті Сан-Хосе (США).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за активістами, правозахисниками, журналістами та політиками могли роками стежити за допомогою програми Pegasus. Такі дані навели розслідувачі після тривалого журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”.

Програма-шпигун здатна миттєво встановитися на телефон жертви: для цього досить лише один раз натиснути на отримане від зловмисників посилання.

“Репортери без кордонів” (RSF) закликали прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета припинити дозвіл на експорт цього шпигунського програмного забезпечення.

Також організація надала низку рекомендацій для журналістів, як захистити свій смартфон від зловмисників та шпигунського обладнання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter