Мобілізація в РФ: перекриття доріг, облави на мобілізованих та пошуки “української рідні” в жителів прикордоння

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Для того щоб забезпечити виконання планів оголошеної в Росії “часткової мобілізації”, влада в регіонах країни посилює поліцейські заходи, зокрема, з виявлення ухилянтів. 

Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки Міноборони України. 

Фото: “Известия”

У Краснодарському та Ставропольському краях, Архангельській, Волгоградській, Воронезькій та Ростовській областях Росії, за даними розвідників, уже звільнили наявні великі приміщення для розміщення мобілізованих. Використовувати для цього планують серед іншого й спортивні об’єкти. Після оголошення мобілізації в Станиці Тамань Краснодарського краю розпочався побудинковий обхід поліцейських, які вручали повістки.

“Мобілізовані прибувають до Темрюкського районного військового комісаріату, формуються в команди та відправляються на доукомплектування військових частин, які зазнали значних втрат у ході бойових дій. При прибутті на пункти збору в людей вилучають всі наявні засоби зв’язку. Відповідна підготовка в навчальних центрах не проводиться”, – розповідають розвідники.

Попри те що в Росії не оголошували воєнного стану, щоб запобігти безконтрольному переміщенню чоловіків та максимально охопити населення хвилею мобілізації, на автошляху А289 поблизу районного центру Темрюк діють спільні блокпости поліції та представників військового комісаріату.

“Загалом мобілізація в Краснодарському краї носить масовий характер. Відомо, що близько 30% призваних – це чоловіки, які не мають жодного досвіду військової служби, а офіцерські звання отримали по закінченні військових кафедр у вищих навчальних закладах”, – кажуть у ГУР МО.

Посилився тиск силовиків і на мешканців прикордонних регіонів РФ, зокрема в селищі Тьоткіно Курської області на постійній основі проводять обшуки в будинках селян. Українські розвідники кажуть, що спецслужбовці спонукають доносити одне на одного, намагаючись знайти тих, хто спілкується з українцями та в кого є знайомі чи родичі в Україні:

“У результаті місцеві уникають будь-яких розмов як з пересічними, так і з близькими людьми. Дороги в напрямку районного центру перекрито, виїзд цивільного населення заборонено”. 

Фото: Evgenia Novozhenina/Reuters

З початку оголошення “часткової мобілізації” в Росії почастішали й підпали військових комісаріатів. Нині відомо про такі випадки у 12 регіонах, а ще в п’ятьох регіонах від 21 вересня підпалили місцеві адміністрації. 

В Іркутській області 26 вересня чоловік застрелив військового комісара, який, за даними медіа, зараз перебуває в реанімації. Рідні чоловіка, який відкрив вогонь у приміщені військового комісаріату, розповіли, що в нього мобілізували кращого друга. 

Попри оголошену мобілізацію влада в Чечні заявила, що не проводитиме призову, адже вже до цього перевиконала план з відправлення чеченців на війну в Україну. В інших регіонах РФ уже оголошують про виконання планів: так, за даними української розвідки, у Чуваській республіці вже 23 вересня зупинили набір мобілізованих через виконання плану. 

Нагадаємо, що, за даними журналістів, у засекреченому пункті указу щодо мобілізації в РФ йдеться про призов мільйона осіб. 

Примусово мобілізують на війну з Україною й на окупованих територіях. Так, у Криму вже мобілізували 60 тисяч чоловіків, а повістки масово вручають у місцях компактного проживання кримських татар. 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів тимчасово окупованої української Автономної Республіки Крим, Кавказу, Сибіру та інших територій Росії.

Фотографія обкладинки: GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter