Мінкульт готує зміни до статуту “Укрінформу” — Юрчишин

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційного агентства “Укрінформ” щодо створення незалежної Наглядової ради.

Про це повідомив голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй сторінці у фейсбуку.  

Ярослав Юрчишин. Фото “Укрінформу”

“Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту “Укрінформу” щодо створення незалежної Наглядової ради. Планують затвердити до кінця тижня”, — повідомив Юрчишин.

У коментарі “Детектору медіа” нардеп зауважив, що Комітет зі свободи слова не долучали до роботи над змінами до статуту “Укрінформу”.

Своєю чергою директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк переконана, що змін до статуту інформаційного агентства “Укрінформ” щодо створення незалежної Наглядової ради недостатньо, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства.

“Ситуація з “Укрінформом” привернула величезну увагу всередині журналістської спільноти, громадських організацій. Всередині Медіаруху була дискусія з цього приводу.  Зрозуміло, що потрібно вносити зміни в законодавство, тож підготовка Міністерством культури та інформаційної політики змін до статуту “Укрінформу” є лише проміжним кроком. Після того, як будуть розроблені та внесені зміни до законодавства, статут усе одно доведеться коригувати ще раз. Наразі статут не відповідає чинному законодавству, тож, можливо, це технічне рішення міністерства для того, щоб хоча б його привести у відповідність, – сказала вона у розмові з “Детектором медіа”.

Також Романюк додала, що громадська рада при парламентському комітеті планує запросити до комісії громадські організації, медійних юристів та інших представників експертного середовища, аби зміни до законодавства були ефективними та демократичними й свідчили про роботу над помилками. 

Нагадаємо, раніше журналісти “Української правди” з’ясували, як Офіс президента намагається контролювати державний “Укрінформ”. 

Низка нардепів, реагуючи на розслідування “Української правди” про намагання Офісу президента контролювати інформаційну політику державного інформаційного агентства “Укрінформ”, звернулась до правоохоронців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter