Міжнародні експерти розробили адвокаційний документ, який допоможе повертати викрадених Росією дітей

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна експертна група Bring Kids Back UA розробила Білу книгу “Захист дітей від примусового переміщення та депортації”, яка допоможе Україні втілити стратегію з повернення депортованих дітей додому.

Про це під час презентації документа зазначила Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

Презентація Білої книги “Захист дітей від примусового переміщення та депортації”. Джерело: Офіс президента

За її словами, в Україні з самого початку говорили про те, що Росія викрадає українських дітей, щоб знищити майбутнє нашої країни:

“Ця Біла книга є частиною ширших зусиль щодо захисту прав дітей та їхнього повернення до України. Ми продовжимо діяти, щоб ці діти могли знову повернутися до своїх сімей”.

Як пояснили автори звіту, Біла книга послідовно розвінчує міф Кремля про “евакуацію” та через норми міжнародного права описує як Російська Федерація сплановано та системно вчиняє злочин депортації та примусового переміщення українських дітей. Вона посилює спроможність України розробити дієві міжнародно-правові механізми для повернення викрадених дітей, а також забезпечення їхньої реабілітації та реінтеграції. 

Книга також є адвокаційним документом, який, крім констатації факту порушення Росією норм міжнародного, права містить як вимоги до самої Російської Федерації, так і рекомендації до міжнародної спільноти. Вона аналізує наявні інструменти моніторингу та захисту прав дитини на рівні ООН, та спонукає країни на розробку нових дієвих інструментів на захист дітей, які б працювали для всього світу.

На презентації також були присутні члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UAі за ініціативи президента України план дій Bring Kids Back UA об’єднує зусилля українських державних органів, країн-партнерів, міжнародних організацій, щоб покласти край геноцидній політиці Російської Федерації та унеможливити повторення подібних трагедій в майбутньому, представники країн – членів Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, народні депутати, представники українських та міжнародних правозахисних організацій. 

Під час заходу Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець розповів про те, як РФ працює над тим, щоб змінити українських дітей і змусити їх вважати себе росіянами на ТОТ, а також як мілітаризує переміщених і депортованих неповнолітніх українців.

“Біла книга безпосередньо сприяє втіленню стратегії України для повернення усіх депортованих дітей в Україну та розробці плану дій — у межах пункту 4 Формули мируі повернення всіх депортованих дітей, військовополонених та цивільних українців, яких незаконно утримує РФ і плану дій Bring Kids Back UA”, – зазначив він.

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, всі причетні до цього злочину – від солдатів до найвищого керівництва Росії – мають бути притягнуті до відповідальності.

Передбачається, що тези з Білої книги від Bring Kids Back UA зможуть використовувати комунікаційні експерти, журналісти та лідери суспільної думки для привернення уваги до тематики депортації українських дітей до РФ. Тобто це додатковий інструмент для посередників, які беруть участь (або збираються увійти в перемовний процес).

На думку правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисії Синюк, повернення депортованих українських дітей неможливе без активної участі та сприяння міжнародної спільноти, про що неодноразово наголошувалося.

“Враховуючи відмову Росії надавати інформацію щодо кількості, місця перебування дітей та повертати їх, а також практично нульову можливість будь-якої двосторонньої комунікації між РФ та Україною, для отримання інформації, ведення перемовин з цього питання, продовження тиску на Росію необхідна підтримка партнерів”, – зазначила юристка.

Для цього, на її думку, потрібно заручитися їхньою підтримкою через чіткі посили, які розвінчують російські міфи та пропаганду про “евакуацію”:

“Факти, що демонструють невиправдані затримки та перешкоджання поверненню дітей, які викладені в Білій книзі, допоможуть показати реальну ситуацію та переконати, зокрема, й ті держави, які наразі не беруть активної участі в процесах повернення українських дітей, однак їх залученість нам важлива через їх близькість до РФ”.

Крім того, зазначає Онисія Синюк, конкретні рекомендації щодо отримання інформації від РФ, створення механізму повернення, реабілітації – це вже певний план дій.

Раніше Дмитро Лубінець звертався до представників міжнародних організацій та країн-партнерів, аби вони сприяли комунікації між представниками України та РФ щодо ефективного, безпечного та безумовного повернення в Україну всіх дітей, депортованих до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter