Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали Польщу розслідувати перешкоджання роботі українських журналістів

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали владу Польщі розслідувати перешкоджання польськими правоохоронцями законній професійній діяльності журналістів “Української правди” та “Район.in.ua”.

Про це йдеться у заяві IFJ-EFJ.

Михайло Ткач (ліворуч) та Юрій Конкевич

У документі наголошується, що з початку 2024 року українські журналісти, які розслідують економічні зв’язки Польщі з Росією та Білоруссю, зіткнулися з цілеспрямованим перешкоджанням їхній діяльності з боку польських правоохоронців.

Медійники інтернет-видання “Українська правда” та “Район.in.ua” зазнали серйозних перешкод у своїй професійній роботі – від обшуків транспортних засобів до конфіскації обладнання. Також йдеться про затримання та депортацію.

“МФЖ та ЄФЖ стурбовані таким постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, що створює серйозні загрози для безпеки журналістів і самої свободи преси”, – заявили у Міжнародній та Європейській федераціях журналістів.

Також тут закликали владу Польщі вжити заходів для захисту журналістів, зокрема скасувати депортацію працівників “Район.in.ua” Юрія Конкевича та Олександра Пилюка.

Нагадаємо, що наприкінці лютого нинішнього року польські правоохоронці затримали біля кордону з Білоруссю журналіста “Української правди” Михайла Ткача разом з оператором: знімальна група збирала матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю; відзняті матеріали поляки частково видалили.

Ситуацію вдалося розв’язати лише після розголосу та втручання посольства України в Польщі.

Уже в березні польські правоохоронці затримали двох журналістів інформаційного агентства “Район.in.ua”, які робили матеріал про торгівлю Польщі з Росією, – Конкевича та Пилюка. У них забрали частину техніки й депортували, заборонивши відвідувати країни Шенгенської зони впродовж п’яти років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter