У Польщі затримали українських журналістів, які знімали сюжет про торгівлю з Росією – ЗМІ

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Польські правоохоронці затримали двох журналістів інформаційного агентства Район.in.ua, які робили матеріал про торгівлю Польщі з Росією: у них забрали частину техніки й депортували, заборонивши відвідувати країни Шенгенської зони впродовж п’яти років.

Про це повідомили на сайті агентства.

Юрій Конкевич у студії Район.in.ua

“Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща”, – йдеться в повідомленні.

Як розповів Конкевич, медійники вирушили на Північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю РФ, щоб побачити, як через Польщу до Європи досі йдуть газ та зерно з Росії. За його словами, жодного блокпоста польських фермерів вони не побачили, натомість виявили вагони російської залізниці (РЖД).

Польська поліція затримала журналістів у місті Бранєво, вилучила майно, не повідомила консула й не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила, уточнив Конкевич.

“Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу”, − зазначили в агентстві.

Тут також повідомили, що працівники поліції без згоди журналістів обшукали їхній автомобіль. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Також у журналістів забрали два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, картки пам’яті, павербанки й навіть селфі-палиці.

Увечері 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску Дорогуськ – Ягодин і заборонили відвідувати країни Шенгенської зони впродовж п’яти років.

В інформагентстві наголосили, що журналісти мали редакційне завдання дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з’ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також вони отримали завдання поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінювання масштабів цієї торгівлі.

Район.in.ua закликав органи державної влади України та Польщі відреагувати на цей інцидент.

За словами директора агентства Ігоря Денисевича, редакція самотужки розпочала процес оскарження депортації, яка забороняє їхнім журналістам відвідувати країни Шенгенської зони.

“Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним і становить матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність інформаційного агентства”, – заявив він.

Водночас редакція звернулася до Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України з проханням сконтактувати з Асоціацією польських журналістів і Міжнародною та Європейською федераціями журналістів задля захисту прав журналістів Юрія Конкевича та Олександра Пілюка.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що польські правоохоронці затримали біля кордону з Білоруссю журналіста “Української правди” Михайла Ткача разом з оператором: знімальна група збирала матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю; відзняті матеріали поляки частково видалили.

Ситуацію вдалося розв’язати лише після розголосу та втручання Посольства України в Польщі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter