Міжнародна федерація журналістів закликала до перегляду нового Закону “Про медіа”

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) приєдналася до своїх українських філій — Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України, закликавши уряд переглянути новий Закон “Про медіа” та розпочати широкий інклюзивний діалог з профспілками журналістів та медіасектором.

Про це йдеться на сайті організації.

На думку IFJ, новий закон може загрожувати свободі ЗМІ та плюралізму думок в Україні, оскільки посилює державний контроль над інформацією.

“Закон наділяє регулятора — Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, члени якої призначаються президентом та парламентом, ширшими повноваженнями щодо українського медіаландшафту”, — наголошується в повідомленні.

Зокрема, згідно з нормами документів регулятор зможе тимчасово заборонити роботу онлайн-ЗМІ та вимагати від інтернет-провайдерів блокування доступу до онлайн-видань без судового засідання, видавати обов’язкові для виконання розпорядження редакціям ЗМІ, регулювати роботу операторів кабельного та онлайн-телебачення, скасовувати реєстрацію друкованих ЗМІ, сказали в IFJ.

На переконання генерального секретаря IFJ Ентоні Белланджера, закон матиме охолоджувальний вплив на свободу вираження поглядів.

“Ми вкрай стурбовані авторитарним дрейфом української влади в бік ЗМІ та журналістів. Хоча нове законодавство покликане імплементувати Європейську директиву, воно може створити системні проблеми для демократії в Україні, оскільки розширює державний контроль над ЗМІ”, — заявив він і закликав український уряд розпочати дискусію з журналістськими організаціями та ЗМІ задля змін у законодавстві.

Нагадаємо, що 13 грудня Верховна Рада ухвалила новий Закон “Про медіа” — це було одним із критеріїв для оцінки руху України до Євросоюзу. 29 грудня закон підписав президент Володимир Зеленський.

Документ підтримали 299 народних депутатів після того, як парламент пристав на компромісні позиції, зокрема стосовно статусу каналу “Рада”. Також із проєкту закону вилучили норми щодо виборчого законодавства.

У першому повторному читанні Рада підтримала проєкт закону 30 серпня 2022 року.

На початку листопада 2022 року Україна отримала висновки Європейської комісії щодо законопроєкту про медіа.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) підтримала ухвалення в Україні нового Закону “Про медіа”, оскільки загалом це створює сприятливі умови для медіа попри війну з Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter