“Репортери без кордонів” підтримали ухвалення в Україні нового закону про медіа

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) підтримала ухвалення в Україні нового Закону “Про медіа”, оскільки загалом це створює сприятливі умови для медіа попри війну з Росією.

Проте для забезпечення повної незалежності медіарегулятора необхідні вдосконалення, наголосили в RSF.

Джерело: фейсбук-сторінка Офісу президента України

У повідомленні наголошується на тому, що, як вимога для вступу України до Європейського Союзу, новий закон гармонізує вітчизняне законодавство з європейським і полегшує визначення справжніх власників ЗМІ.

“Загалом схвалений українськими журналістами, він уточнює багато моментів, які раніше були відсутні в українському законодавстві та необхідні для створення сприятливішого середовища для незалежних ЗМІ”, – заявили в RSF.

Наприклад, документ запроваджує механізми спільного регулювання, які сприяють діалогу між медіарегулятором і медіа, а також надає онлайн- і соціальним медіа правовий статус.

Водночас керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє окремо відзначила те, що в організації очікують від влади України “додаткових зусиль для завершення цієї реформи, щоб забезпечити повну незалежність медіарегулятора, щойно конституційні обмеження, пов’язані з поточною війною, будуть скасовані”.

Зокрема, щоб гарантувати повну незалежність регулятора та професіоналізм його складу та рішень, необхідно змінити процес призначення його членів, вважають в RSF.

За словами Романа Головенка, юриста Інституту масової інформації (ІМІ), партнерської організації RSF в Україні, для цього парламент має внести зміни до Конституції країни. Проте наразі це неможливо, оскільки не можна змінити Конституцію, поки в країні діє воєнний стан.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про медіа”, ухвалення якого Єврокомісія визначила одним із критеріїв для оцінки руху України в ЄС, 29 грудня 2022 року.

Цей документ внесли до парламенту ще 2020 року. Через два роки, у серпні 2022-го, його ухвалили в першому читанні, і підтримали в другому читанні 13 грудня.

Законопроєкт має забезпечити конкурентний медіаринок із правилами для всіх, незалежним регулятором та відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Показово, що документ, зокрема, регулюватиме онлайн-медіа, які за чинного законодавства не мали окремого статусу. Так, у законопроєкті з’явилося визначення, що онлайн-медіа вважатимуться ЗМІ, які регулярно поширюють інформацію за допомогою інтернету на власному вебсайті. Але це не стосуватиметься медіа, які зараховано до аудіовізуальних.

Обговорення документа викликало запеклі суперечки в медійному та експертному середовищі. Наприклад, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Читайте також: Профільний комітет ВР схвалив доопрацьований проєкт Закону “Про медіа”, однак документ знову викликав суперечки: які аргументи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter